Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
SJUKHUSET I VÄSTERVIK KRITISERAS EFTER DÖDSFALL

Västerviks sjukhus kritiseras av IVO. Foto: Bildbyrån

SJUKHUSET I VÄSTERVIK KRITISERAS EFTER DÖDSFALL

Kvinnan vände sig till sjukvården med bröstsmärtor. Bara dagar senare dog hon. Nu får Västerviks sjukhus kritik av Inspektionen för vård och omsorg. 

Annons:

I början av oktober 2020 kom kvinnan till en hälsocentral i Västerviks kommun. Hon hade då drabbats av bröstsmärtor tre dagar tidigare. Patienten hade då vaknat med bröstsmärta som strålade ut i både halsen och armarna. Besvären pågick i cirka 20 minuter åt gången och återkom både i vila och vid lättare ansträngning.

Efter undersökning misstänktes antingen kärlkramp eller hjärtinfart. Kvinnan togs med ambulans till akuten på Västerviks sjukhus.

Snabbt blev misstanken om att det kunde handla om hjärtsjukdom avskriven trots patientens riskprofil, symtom och undersökningsfynd, menar IVO. 

På sjukhuset menade man att bröstsmärtorna var relaterade till måltider och eftersom en rad andra faktorer pekade mot magkatarr bedömde man att det var det som det rörde sig om. 

Närstående anmälde

Kvinnan fick en medicin utskriven och skickades hem från sjukhuset. En vecka senare skulle patienten kontrolleras igen. Ett par veckor senare hörde kvinnan åter av sig till hälsocentralen och den här gången hade hon buksmärtor. Inget onormalt hittades vid en undersökning och nu hade kvinnan inga bröstsmärtor. 

Dagen efter, när läkaren ringde till en närstående, framkom det att kvinnan mådde dåligt, var trött och inte tog sig upp ur sängen. Läkaren uppmanade då att söka akut till sjukhuset. Senare samma dag avled kvinnan i en akut hjärtinfarkt med komplikationer. 

Efter att kvinnan avlidit anmälde en närstående vården av henne tlll Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den närstående menade att kvinnan inte blivit tagen på allvar vad gällde hjärtat och att hon inte heller blivit utredd så som hon skulle. 

Kritiseras för hanteringen

Sjukhuset i Västervik får nu kritik av IVO. Enligt inspektionen fanns det brister i sjukhusets hantering av ärendet. IVO konstaterar att de undersökningar om hjärtat som gjordes inte var tillräckliga för att utesluta underliggande hjärt- och kärlsjukdom. Bland annat gjordes inget ultraljud. 

Sjukhuset har framfört till IVO att kvinnans sjukdomshistoria inte talade för att det rörde sig om kärlkramp och att det fanns flera bukrelaterade besvär. Dessutom har sjukhuset uppgett att kvinnan kom in under en helg, då det svårare att få till undersökningar som ultraljud av hjärtat och arbetsprov. 

Det var även flera läkare med olika kompetenser involverade i handläggningen av patienten.

Förslag på åtgärder

IVO finner dock inga skäl att kritisera hanteringen på hälsocentralen. Man anser att hälsocentralen agerade rimligt utifrån den kunskap som fanns. 

Det finns förslag på åtgärder för att liknande händelser inte ska inträffa igen på sjukhuset, enligt IVO:s beslut. Det handlar bland annat om uppföljning och vidare utredning i de fall där patienter med ett flertal riskfaktorer för kranskärlssjukdom har bröstsmärta av oklar anledning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: