Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Minskat bidrag till folkbildning – så drabbas folkhögskolan i Gamleby

Färre utbildningar kommer att kunna läsas i eller på distans från Gamleby från och med nästa läsår. Foto: Most Photos

Minskat bidrag till folkbildning – så drabbas folkhögskolan i Gamleby

Flera utbildningar på Gamleby folkhögskola kommer till hösten att försvinna. Detta som en konsekvens av den nya regeringens budget och minskade anslag till folkbildning. 
– Alla folkhögskolor drabbas på ett eller annat vis. Vi klarar det, men det finns de som har det mycket svårare, säger skolans rektor Pethra Bixo Larsson. 

Annons:

Anslaget från den nya regeringen till folkbildning har i och med Tidöavtalet minskat, något som påverkar landets folkhögskolor i allra högsta grad. 

Gamleby folkhögskola blir från och med nästa läsår tvungna att lägga ned flertalet kurser och utbildningar, trots att intresse och elevunderlag finns. Detta var Västervikstidningen först om att rapportera.

För folkhögskolan i Gamleby innebär nästa läsår tre miljoner kronor i minskade anslag. 

– Det är tråkigt att minska verksamheten, så är det alltid. Framför allt när det är nya kurser som det funnits efterfrågan på, säger skolans rektor Pethra Bixo Larsson. 

Allmän kurs – naturkunskap, Svenska för ukrainska flyktingar, Seniorakademien, International Photo Lab och Självhushållningens inre resa är kurser som hålls under nuvarande läsår men som inte kommer finnas kvar nästa termin. 

– Vi har redan en stor utmaning i att vara en folkhögskola i länets yttre område, så det är klart att det är tråkigt, men det betyder inte att vi är modfällda. Vi jobbar med det vi har och försöker hitta utvecklingsmöjligheter där vi är. 

Visstidsanställd personal får sluta

Att det blir mindre pengar kommer trots allt inte som en överraskning.

– Vi har haft en beredskap på att det skulle kunna bli så här eftersom det handlade om temporära utöka medel. I och med Tidöavtalet så blev vi avviserade om att extrainsatser på folkbildningen inte skulle ske fortsättningsvis, men det finns även andra delar i de tre miljonerna som försvinner. Mindre bidrag för språkligt stöd bland annat. 

Några fasta tjänster kommer inte försvinna från skolan. 

– Vår fasta personal påverkas inte, men däremot så har vi visstidsanställt till våra nya kurser, och där finns det kursledare som inte kommer kunna vara kvar. Men vi ser framåt, och det är viktigt att veta att alla folkhögskolor drabbas på ett eller annat vis. Vi klarar det, men det finns de som har det mycket svårare, avslutar Bixo Larsson. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: