Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
IVO RIKTAR KRITIK MOT VÄSTERVIK FÖR BRISTANDE VÅRD

IVO riktar kritik mot Västerviks kommun. Foto: MostPhotos

IVO RIKTAR KRITIK MOT VÄSTERVIK FÖR BRISTANDE VÅRD

Västerviks kommun får kritik av IVO. Kritiken rör bristande medicinsk vård vid kommunens särskilda boenden för äldre. 

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, genomför en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre. IVO har granskat och genomfört dataanalyser av journaler från SÄBO i Sveriges kommuner samt gjort enkätundersökningar bland patienter, anhöriga och personal.

IVO fortsätter tillsynen under hösten 2022 och våren 2023 genom inspektioner och beslut för respektive kommun.

– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde IVO konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid SÄBO. Generellt kan IVO konstatera att lägstanivån av vården på SÄBO är oacceptabelt låg. Nu genomför IVO fysiska inspektioner med syfte att åstadkomma en förbättrad vård på SÄBO där äldre ges en trygg och säker vård, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO.

Har konstaterat flera brister

I höstas genomfördes en fysisk inspektion i Västerviks kommun. IVO har konstaterat ett flertal brister i kommunen. Det rör bland annat att den personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning. Dokumentation sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

Dessutom sker inte läkemedelshanteringen på ett patientsäkert sätt och vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO. 

Nu har Västerviks kommun fått till den 13 april på sig att redovisa till IVO vilka åtgärder man avser att vidta med anledning av myndighetens beslut. Vi söker socialchef Joakim Nyman.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: