Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så blir nya elstödet – så mycket pengar får just du

Ett andra elstöd är nu också på gång och gäller då november och december 2022. Foto: MostPhotos

Så blir nya elstödet – så mycket pengar får just du

Nu är det klart att det blir ytterligare ett elstöd till svenska hushåll. Det här stödet gäller för november och december 2022. Storleken på stödet beror på hur mycket man förbrukat – och var i landet man bor.

Annons:

Svenska kraftnät lämnade på måndagen in en ansökan till Energimarknadsinspektionen om att få använda maximalt tio miljarder kronor för att finansiera ytterligare ett elstöd. 

Det innebär att du, beroende på vilket elområde du befinner dig inom i södra Sverige, får antingen 126 öre eller 129 öre per förbrukad kilowattimme. I detta elstöd ersätts 80 procent av den uppmätta elförbrukningen. 

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Inget tak för storförbrukare

För att vara berättigad stödet måste hushållet ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022. Den 19 januari fick Svenska kraftnät och försäkringskassan i uppdrag från regeringen att förbereda åtgärder för att möjliggöra utbetalningar av elstödet när det har godkänts av Energimarknadsinspektionen.

– Försäkringskassan bedömer att den systemlösning de har byggt för utbetalning av det första elstödet, det till hushåll i södra Sverige, är möjlig att återanvända till detta elstöd, men då det ej är formellt beslutat vem som ska ansvara för utbetalning får vi avvakta regeringens beslut, säger Malin Stridh.

Något tak för storförbrukare av el finns inte i förslaget. Malin Stridh uppger att det beror på att tidsramen för uppdraget var kort och att det hade varit svårt utifrån likabehandlingsprincipen att hitta principer för ett sådant differentierat tak.

– Det hade därtill varit tidskrävande att få tillgång till detaljerade uppgifter om exempelvis förbrukning och temperatur mellan de olika elområdena under den angivna tidsperioden, vilket skulle påverka tidpunkten för utbetalning. Men även om vi hade haft uppgifterna är det svårt att ta fram en taknivå som är rättvisande för ett helt elområde då temperaturvariationerna inom ett större område kan vara stora, säger hon.

Oklart när det kommer

Om Energimarknadsinspektioner godkänner ansökan ska detaljerna för utbetalning klargöras. När elstödet kan betalas ut går inte att säga i nuläget, uppger Malin Stridh.

Det första elstödet ska börja betalas ut till hushållen i slutet av februari.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: