Annons:

Sök

Annons:

Så här såg det ut i den reglerade sjön Yxern för några somrar sedan. Foto: Arkivbild

JUST NU: DOM OM VATTENREGLERINGEN I YXERN FATTAD

I mer än 80 år har den omtalade vattendomen och dammluckorna vid Yxern styrt vattenregleringen i sjön. Nu kan det snart vara ett minne blott. I dag kom mark- och miljödomstolens dom i ärendet, och man går helt på det som Vimmerby och Västerviks kommuner har ansökt om.

Annons:

Frågan om vattenregleringen i Kalmar läns största sjö, Yxern, har varit en följetong under många år. Arbetet med att få till stånd en ändring av vattendomen från 1938 har pågått länge, men intensivt sedan 2016 – främst från Västerviks och Vimmerby kommuners sida.

2017 tog man fram en förstudie och i fjol lämnades ansökan in till mark- och miljödomstolen om utrivning av regleringen och i stället återskapa ett fritt utflöde.

Går på kommunernas linje 

I dag kom mark- och miljödomstolens dom i den segdragna frågan – och man går i princip helt på den linje som Västerviks och Vimmerby kommuner har föreslagit och ansökt om.

I domen ställs ett antal villkor, något som dock inte kommer som en överraskning för de sökande.

– Nej, inte alls. Det är dessa som vår konsult i stora drag har föreslagit sedan tidigare, kanske med någon liten detaljförändring, säger Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde och som också har suttit med i projektets arbetsgrupp tillsammans med representanter från Vimmerby och Västerviks kommuner.

Jobbet görs nästa år

Arbetet med att riva dammen och ersätta dammluckorna med det oreglerade utflödet är villkorat att det måste ske på hösten.

– Med tanke på bland annat tid för överklagan är det inte rimligt att tro att det kommer bli verkställt i år, utan det är nog hösten 2023 som gäller, säger Danlid.

Hur ser du på dagens dom?

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning. Det är inte rimligt att låta en 80 år gammal vattendom få gälla en massa år till, och att ytterligare generationer av människor med intresse för sjön ska tvingas leva med och hantera detta.

– Det som man nu inte kommer kunna styra är nivån på sjön och flödet ut, utan det kommer mer anpassas efter tillgången på vatten. Enligt de beräkningar som vår konsult har gjort är det negativa med det dock klart hanterbart, säger Magnus Danlid.

Överklagan av mark- och miljödomstolens dom ska lämnas in inom tre veckor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: