Annons:

Sök

Annons:

Regionen kritiseras av JO:

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare på Region Kalmar län. Foto: Arkivbild

Regionen kritiseras av JO: "Självklart följer vi det här beslutet"

JO väljer att kritisera Region Kalmar län. Detta eftersom att regionen tog ut en avgift för ett par som vid vaccinationstillfället tackade nej till ett specifikt vaccin som de erbjöds.
– Självklart kommer vi följa det här beslutet, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Annons:

På onsdagen meddelade Justitieombudsmannen, JO, att man kritiserar Region Kalmar län. Detta efter att ett par anmält regionen när de blev debiterade 400 kronor för ett uteblivet vårdbesök.

Orsaken var att paret inte ville ta det vaccin som de erbjöds vid sin bokade tid. 

– Jag inser att det är bekymmersamt för regionen när patienter som har bokat tid väljer att inte genomföra vaccinationen, särskilt om tillgången på vaccin är begränsad, men den aktuella situationen kan inte anses innefattas i det i lagtexten valda uttrycket ”uteblir från avtalade besök”. Uttrycket för närmast tanken till den situationen att patienten över huvud taget inte har inställt sig, säger chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Region Kalmar. 

– JO anför att det inte är ett uteblivet besök utifrån den lagtext som finns kring detta. Självklart följer vi det här beslutet och det är inga konstigheter. Så fort vi fick den här JO-anmälan mot oss valde vi att inte skicka ut några fler fakturor. Istället har vi inväntat utfallet, säger hon. 

"Förståelse för det"

De två som anmält händelsen visste inte när de kom till vaccinationen vilket vaccin de skulle få.

– Jag anser inte heller att det är förenligt med de grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården på frivillighet, information och delaktighet att patienter som tackar nej i den situationen drabbas av en avgift, säger chefsJO Erik Nymansson.

Marie Ragnarsson förklarar hur regionen resonerade vid den tidpunkten:

– Vi gjorde den bedömningen just då att det rörde sig om ett uteblivet vårdbesök. Det här var mitt i en pandemi där tillgången på vaccin inte var god. Man skulle inte få möjlighet att välja, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Vad tänker du om JO:s bedömning?

– Jag har förståelse för det och bedömningen är utifrån lagtexterna som finns.

Tror du att det här blir prejudicerande nu?

– Det tror jag att det blir i hela Sverige. Det tänker jag att det blir. 

"Bara att höra av sig"

Hur många liknande fakturor som skickats ut kan inte regionen svara på.

– Vi har försökt kontrollera det, men eftersom vi använder begreppet "uteblir från avtalade besök" kan vi inte fånga upp de som berör vaccination för covid-19. 

Har du någon uppskattning om hur många det kan röra sig om?

– Det är ett väldigt fåtal det rör sig om. Är det så att någon har fått en faktura är det bara att höra av sig till regionen.

En del vaccinsorter används inte längre i Sverige. Det handlar bland annat om Astra Zenecas vaccin Vaxzevria vars användning upphört i landet.

– Jag tror absolut att vi kommer se mindre av det här. Det har varit mycket uppmärksamhet kring en del olika vaccinsorter under vaccineringsprocessen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: