Annons:

Sök

Annons:

38 000 har inte vaccinerat sig:

38 000 har fortfarande inte vaccinerat sig i Kalmar län. Foto: MostPhotos

38 000 har inte vaccinerat sig: "Måste jobba mot konspirationsteorier"

Nästan var femte länsbo – hela 38 000 personer – har ännu inte vaccinerat sig. Alldeles för många, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
– Jag vädjar om att ta båda doserna så snart det är möjligt, uppmanar hon. 

Annons:

Vaccinationstäckningen i Kalmar län är god i förhållande till riket. 

Men det är fortfarande 38 000 personer i olika åldrar som står utan något skydd mot viruset.

– 19 procent av befolkningen är ännu inte vaccinerade med någon dos eller har bokat tid för den första dosen. Det är 38 000 personer som kan gå och vaccinera sig men som inte har gjort det. Det är framför allt i de yngre åldersgrupperna och främst mellan 18 och 29 år, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Det är för många, menar hon.

– Jag vädjar till alla att ta båda dosorna så snart detta är möjligt. Det allra viktigaste nu är att så många som möjligt vaccinerar sig. 

Svårt med de unga

Staffan Sylvan, som kommer vara ställföreträdande smittskyddsläkare under Labbé Sandelins färdigställande av sin doktorsavhandling, delar bilden:

– När skolorna öppnar igen är det viktigaste att de vuxna som finns omkring barnen är vaccinerade. Det gäller föräldrar, skolpersonal, föreningsledare och så vidare. Det minskar risken för utbrott bland barnen och minskar risken för smittspridning bland sköra anhöriga. För individen ger vaccinationen ett väldigt bra skydd, även om det inte tar bort risken helt. 

Varför är det så svårt med just gruppen 18-29 år?

– Är det då man är som mest odödlig? Jag har hört många berättelser om att man har semester, att man inte kan hålla på med det då. Jag tycker det är tråkigt. Alla behöver vi hjälpas åt. 

Jobba mot desinformation

Det finns flera diskussioner igång om hur man ska få fler att vaccinera sig.

– Kan man göra det på plats, ha drop in-mottagningar och så vidare. Det har vi redan testat och mycket handlar om att nå de svårnådda grupperna. Det kan vi identifiera på olika sätt: åldersgrupper med sämre vaccinationsgrad, geografiska skillnader, socioekonomiska, språk och så vidare. Finns det personer med stort förtroendekapital kan man använda dem för att prata gott om vaccinationen. Vi behöver parallellt med det jobba mot desinformation och alla konspirationsterier i detta. En ny variant som är mer motståndskraftig mot vaccination i kombination med högre dödlighet skulle vara besvärande. 

– Ett personligt brev kan vara ett sätt att försöka, fyller Staffan Sylvan i, som menar att man kan vara relativt trygg med två doser:

– Då är risken väldigt liten för svår sjukdom och död. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: