Sök

Annons:

I dag offentliggjordes domen mot de fem män som har stått åtalade för inblandning i guldsmedsrånet i Vimmerby i oktober. Foto: Arkivbild

TVÅ MÄN DÖMS TILL FÄNGELSE EFTER GULDSMEDSRÅNET

Två män döms till fängelse för inblandning i guldsmedsrånet i Vimmerby i oktober. Ytterligare två män döms för förberedelse till rån, medan en man frias från detta men döms för ett par mindre brott.

Annons:

Det var strax efter klockan 17.00 måndag 5 oktober som Guldsmedsaffären på Norrtullsgatan i centrala Vimmerby rånades av två maskerade och pistolbeväpnade män. Rånarna flydde från platsen på moped med guld och smycken till ett värde av två miljoner kronor. Av dessa har endast en bråkdel återfunnits.

Polisen grep en misstänkt gärningsman i 25-årsåldern bara 13 minuter efter rånet. Ytterligare tre män greps vid en samlad polisinsats i Skåne och häktades ett par veckor senare.

Häktningen hävdes efter rättegången

Den 30 juni inleddes rättegången mot totalt fem män, och avslutades fredag 9 juli. Omgående hävdes häktningen för tre av de fyra åtalade som då var fortsatt häktade, tre män i åldrarna 18-30 år, och de försattes på fri fot i väntan på dom.

Dessa har stått åtalade för grovt rån och förberedelse till grovt rån, men också för ringa narkotikabrott och ringa dopingbrott i något fall.

Rånet bedöms inte som grovt

Kalmar tingsrätt beslutade att den man i 25-årsåldern som greps direkt efter rånet skulle vara fortsatt häktad. Åtalet mot honom avsåg grovt rån samt märkesförfalskning sedan han falskreggat ett fordon som användes vid rånet.

När Kalmar tingsrätts dom kom under fredagen visade det sig att han också fälls för dessa brott. Dock bedöms inte rånet som grovt. Påföljden blev tre års fängelse.

Ytterligare en åtalad döms till fängelse, en man i samma ålder. Han döms för förberedelse till rån, medhjälp till rån och ringa narkotikabrott.

Dessa båda män ska också solidariskt betala drygt 21 000 kronor i skadestånd till den anställda i guldsmedsaffären som rånades under pistolhot och bland annat tvingades till golvet under rånet.

Så döms männen 

Här är hur de fem männen döms:

Man i 25-årsåldern: Döms för rån och märkesförfalskning. Påföljd; Fängelse 3 år. Ska solidariskt med nästa person betala skadestånd till målsäganden med 21 325 kronor. Ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Man i 25-årsåldern: Döms för förberedelse till rån, medhjälp till rån och ringa narkotikabrott. Påföljd: Fängelse 1 år. Ska solidariskt med ovanstående person betala skadestånd till målsäganden med 21 325 kronor.

Man i 20-årsåldern: Döms för förberedelse till rån. Påföljd: Skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar.

Man i 30-årsåldern: Döms för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Frikänns från förberedelse till rån och grovt rån. Påföljd: 50 dagsböter om 50 kronor, totalt 2 500 kronor.

Man i 20-årsåldern: Döms för förberedelse till rån och narkotikabrott. Frikänns för grovt rån. Påföljd: Skyddstillsyn.

Omfattande bevisning

Samtliga inblandade har nekat till att medverkat vid rånet.

Åklagarens bevisning innehöll en rad teknisk sådan, och totalt åberopade åklagaren 159 olika punkter i sin bevisning och 24 olika vittnesutsagor.

Vi har sökt åklagare Kjell Jannesson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons: