Annons:

Sök

Annons:

Foto: Lotta Madestam

ALLT OM NATTENS KAMP MOT LÅGORNA: "FINNS INGEN NATURLIG BRANDORSAK"

– Det finns ingen naturlig brandorsak, utan vi utreder händelsen som mordbrand.
Så kommenterar jourhavande förundersökningsledare vid Kalmar-polisen, Stefan Tunberg, nattens storbrand utanför Målilla.
Ulf Bowein, räddningschef i beredskap, beskriver också kampen mot lågorna där tre industbyggnader drabbades.

Annons:

Det var under sena lördagskvällen som larmet kom om att det brann i en fritidsbåt som låg upplagd i Emmenäs utanför Målilla.

– Båten har stått sikt an mot fasaden på en gammal industribyggnad. Vi fick larmet som brand i båt, och när vår första enhet kom till platsen hade branden spridit sig till takfoten på byggnaden, berättar Ulf Bowein, räddningschef i beredskap.

Industribyggnaden som drabbades är egentligen tre olika skepp som sitter ihop.

– Det är ingen kommersiell verksamhet i byggnaderna i dag, utan används som lagring av exempelvis fordon och husvagnar samt viss hobbyverksamhet, som vi har fått berättat för oss, säger Ulf Bowein.

Lyckades köra ut fordon

Av de tre byggnaderna har en, en tre vånings gammal kontorslokal, helt brunnit upp och rasat samman.

– De andra två lyckades vi rädda. Vår inriktning från början var att begränsa spridningen och så fort som möjligt börja rädda materiel i de två skeppen som inte slukades av lågorna – främst bilar, motorcyklar och diverse maskiner. Vi lyckades köra ut dem innan rökspridningen blev allt för stor, berättar Ulf Bowein.

De två räddade byggnaderna är på söndagsförmiddagen ventilerade av räddningstjänsten, som totalt haft ett tiotal enheter på plats, medan det fortfarande brinner i rasmassorna efter den totalförstörda byggnaden.

– Den bevakar vi nu så att inte elden ska sprida sig när temperaturen stiger och vinden tilltar på dagen.

Tror inte att båten fattade eld av sig själv

Vad den nedbrunna fastigheten inhyste vet Ulf Bowein inte något om.

– Som jag har förstått har delar av den tidigare varit kontorslokal, men om och i så fall vad det fanns där nu vet jag inte. Därför kan vi ännu inte heller säga något om godsvärdet på det som har funnits där.

Kan du säga något om brandorsaken?

– Nej, ingenting. Men det är ju svårt att tro att en båt fattar eld av sig själv, men det får vidare undersökningar visa.

Utreds som mordbrand

Brandplatsen är avspärrad och Stefan Tunsäter, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, berättar att man nu får avvakta släckningsarbetet.

– Jag skulle kunna tänka mig att vi kommer kunna inleda en teknisk undersökning under måndagen.

– Vi vet ännu inte vad som startade branden, med det finns ingen naturlig brandorsak. Vi utreder händelsen som mordbrand, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: