Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

LIDESTAM: Hur illa det än är kan det alltid bli värre

”Äntligen lider det här skitåret mot sitt slut”. ”Nu lämnar vi skitåret bakom oss”. Liknande rubriker syns lite överallt inför nyår. År 2020 kommer vi att minnas som året då Corona-pandemin tog över all nyhetsrapportering.
Den begränsade våra liv, slog undan benen för företag och hela branscher. Viruset tog livet av människor i förtid och skapade rädsla och oro hos många. 

Annons:

Pandemin, eller rättare sagt beslut och restriktioner i pandemins spår, orsakade konkurser, arbetslöshet och mänskligt lidande. Inställda studentfiranden, festivaler, jubiléer och firanden av olika slag. Stopp för kramar och handslag. Plexiglas i butiker och andra offentliga miljöer. Visir och munskydd. Digitala möten. Avstånd. Offentlig uppläxning och fördömanden av ”oansvarigt beteende”. Våra politiker har tävlat om vem som kan verka mest ansvarsfull och handlingskraftig. 

Nu är 2020 slut. Vaccineringen mot Covid-19 har äntligen börjat komma igång. Vi ser ljuset i tunneln. Nu kan allt bara bli bättre, eller? Det får vi verkligen tro, men glöm för guds skull inte att hur illa det än är, så kan det alltid bli ännu värre om det vill sig illa. 

*

 

 

Det är så lätt att vi bara tänker på vår egen lilla värld, och att vi endast bryr oss om det som påverkar oss själva i vår egen närmaste omvärld. Först när vi själva tvingas till uppoffringar eller när vi känner att det finns hot som direkt kan drabba oss eller våra närstående tycks vi börja bry oss på riktigt. 

 

 

Men, om vi höjer blicken lite och ser till hela vår värld så finns det en hel del annat elände som funnits länge och som kommer att fortsätta finnas i världen även efter ”skitåret 2020”: 

 

 

• 850 miljoner människor i världen lever i hunger och svält.

 

• 6 miljoner människor dör av svält varje år. 

 

• 5 miljoner barn varje år dör innan sin femårsdag pga undernäring, sjukdomar som kunnat förebyggas, samt brist på rent vatten. 

 

• Det pågår fortfarande flera krig och konflikter i världen. 

 

• 80 miljoner människor befinner sig på flykt. 

 

• Terrororganisationer som IS, al-Quaida och Boko Haram kommer att fortsätta finnas, skörda offer och sprida skräck. 

 

• 660 000 människor dör varje år av malaria. 

 

• 800 000 människor begår självmord. 

 

• 750 000 människor dör av antibiotikaresistenta bakterier varje år. (En siffra som kommer fortsätta öka kraftigt, ett stort reellt hot. År 2050 kan siffran vara 10 miljoner dödsfall per år). 
*

 

 

Detta är bara några saker, det finns såklart mycket annat. Människohandel, narkotika, olika slags förtryck. Vi anser oss vara förskonade från mycket här i Sverige, men vissa saker kan bli värre även här om vi inte gör något för att hindra det. 

 

 

För att sätta ”skitåret 2020” i ytterligare perspektiv vill jag uppmana er att läsa en spännande artikel från Svenska Yle:  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/09/26/2020-ar-det-varsta-aret-nagonsin-sakta-i-backarna-har-ar-tre-ar-som-var-varre

 

*
För er som inte orkar läsa kan jag berätta att artikeln beskriver naturkatastrofer, svält, sjukdom och misär från ca år 350 e. Kr, med åren 536, 1362 och 1783 som ”topp 3 när det gäller skitår”. Men jag tycker egentligen du ändå bör läsa texten, av historien kan vi både lära och få perspektiv. 

 

 

När vi nu lägger skitåret 2020 bakom oss finns åtminstone en positiv sak vi kan ta med oss. Nämligen förmågan att kunna mobilisera resurser för att hantera en kris när det behövs. Kan vi ta till vara på en liten del av den förmågan för att hantera lite av allt det andra dåliga i vår värld finns förutsättningar för ett väsentligt bättre 2021 att se fram emot. 

 

 

Gott Nytt År önskar jag er alla! 

 

 

Magdalena Lidestam
Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: