Annons:

Sök

Annons:

Marcus Berg fick mycket hat efter den här jättemissen mot Spanien. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Krönika: Det vidriga näthatet måste stoppas – ni är inte värdiga den blågula tröjan

Marcus Berg har gjort närmare 100 matcher och 25 mål i det svenska A-landslaget. 
Det spelade ingen roll i går. Efter en missad superchans tyckte ändå flera hundra människor att han var värd ett vidrigt hat och en mängd hot på sociala medier. 
Om jag är chockad? Nej. Och det gör bara det här ännu mer tragiskt.

Annons:

Minns ni VM i Ryssland 2018? Ni vet det där mästerskapet där Sverige skakade liv i en slumrande (nåja) fotbollsnation. Du kanske minns hur vi dansade oss igenom gruppspelet, tog oss förbi Schweiz i åttondelsfinalen för att till slut falla i kvarten mot England? Du kanske minns det vidriga näthatet mot Jimmy Durmaz?

Ett misstag som ledde till ett baklängesmål gjorde att hatstormen mot Durmaz var enorm på sociala medier. Det var hat, grova hot och rasism.

En poäng räckte inte

Med det i hyfsat färskt minne: en del har tydligen inte lärt sig någonting. Det helt oförklarliga näthatet fortsätter att flöda. Mot ”vanliga” människor. Mot kändisar. Mot landslagsstjärnor.

Den här gången var det Marcus Bergs tur.

0-0 borta mot fotbollsgiganten Spanien i EM-premiären räckte inte. Låt vara att Sverige, faktiskt, gjorde en oväntat svag insats, inte minst i den första halvleken. Men hur vi än ser på insatsen: en poäng mot Spanien är just en poäng mot Spanien.

För det förtjänade alltså Marcus Berg att öppet, på sin egen Instagram-sida, hatas, hånas, hotas och förnedras. Ursäkta mig, men vad f*n håller ni på med?

Varför denna uppståndelse? Jo, Marcus Berg hade missat ett superläge att ge Sverige ledningen med 1-0. Det är väl klart som korvspad att man ska hatas och hotas då (ironi)!

Brutalt ovärdigt

Det här är ett beteende som rentav är skadligt och så brutalt ovärdigt. Det smärtar mig ännu mer att en mängd av de här nättrollen har egna barn som de alltså uppfostrar samtidigt som de sprider vedervärdig dynga helt öppet på sociala medier.

Tangentbordshuliganerna måste stoppas. Därför var dagens nyhet, att Svenska Fotbollförbundet kopplat in Polisen på ärendet, extra glädjande. En och annan hatare kan nog vänta sig ett samtal från ordningsmakten den närmaste tiden. Jag njuter av bara tanken på detta.

Inte värd glädjen

På fredag spelar Sverige nästa match i EM, mot Slovakien.

Jag hoppas att Marcus Berg får chansen från start då.

Jag hoppas att han skjuter Sverige ett steg närmare en åttondelsfinal.

Och till dig som hatar: Ta inte på dig den blågula tröjan denna kväll, fortsätt skämmas och jubla inte när Marcus Berg avgör på övertid. Du är inte värd den glädjen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: