Debattören tycker inte att landsbygdsbor utan möjlighet att använda kollektivtrafiken ska stödköpa biljetter.
Foto: Pressbild
Som det framgår av ledamöternas redovisning så handlar det om pengar som ska satsas på landsbygden. Det är inget ont i det och det är en välmenande åtgärd. Men det är snart val igen!
Hur ser det ut idag med fördelning av gemensamma medel mellan landsbygd och tätort?
Skattebetalarna i regionen står för en tämligen stor del av kostnaderna för den allmänna kollektivtrafiken med buss och tåg. Det framgår på regionens hemsida att nettokostnaden är över 2 000kr per person i regionen, ung som gammal. Varje person i länet stödköper alltså biljetter för den summan under ett år, utan att kliva på en enda buss eller tåg för att förflytta sig.
Var geografiskt i regionen finns det pendlingsbar allmän kollektivtrafik?
Det är på en del begränsade områden i länet, främst mellan större orter och längs med E22 och R40. Övriga länet har mycket begränsad kollektivtrafik som i de allra flesta fallen är obrukbar i praktiken. Trafikanalys har gjort utredningar om kollektivtrafiken i länet och de definierar att en pendlingsbar kollektivtrafik är att för den resande ska det vara max 2 kilometer till busshållplats som trafikeras med minst halvtimmestrafik.
Det är väldigt stor del av regionens invånare som inte har dessa förutsättningar, ungefär 40% eller ungefär 100 000 av länets ca 246 000 invånare har alltså inte tillgång till pendlingsbar kollektivtrafik. Även om man har pendlingsbar kollektivtrafik vid bostaden så ska det även fungera vid resmålet med avståndskravet från busshållplats. I praktiken är det en ännu större del av invånarna som inte kan använda kollektivtrafiken.
Hur kopplar man landsbygdssatsningen till kollektivtrafiken?
Dessa pengar som alla “stödköper” biljetter med till främst tätorternas invånare skulle stanna kvar hos invånarna. Pengarna skulle fungera som landsbygdsstöd istället för att användas till att subventionera biljetter för den del av befolkningen som har tillgång till pendlingsbar kollektivtrafik. Det skulle skapa bättre ekonomiska förutsättningar att bo utanför större tätorter för alla, till och med för familjer med barn som glesbygdsatsningen riktar sig till. Det skulle röra sig om omkring 200 miljoner som landsbygdens invånare i länet skulle få behålla per år.
Jörgen Carlsson
Skattebetalare på landsbygden