Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
DEBATT: Höjt högkostnadsskydd ett brott mot kvinno- och barnkonventionen

Foto: MostPhotos

DEBATT: Höjt högkostnadsskydd ett brott mot kvinno- och barnkonventionen

Förslaget om att höja högkostnadsskyddet strider mot barn- och kvinnokonventionen, som Sverige har skrivit under och accepterat som lag. Samma sak med undersökningen om barnfamiljers ekonomiska svårigheter 2025 om ökad fattigdom i Sverige.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Höjningen av högkostnadsskyddet drabbar i första hand låginkomsttagare och fattigpensionärer och majoriteten av dessa är kvinnor.

Målet med kvinnokonventionen är att eliminera alla former av diskriminering av kvinnor. Enligt konventionen ska alla stater som antagit den, garantera att kvinnor och män har samma rättigheter. Alltså strider förslaget om höjt högkostnadsskydd mot den konvention vi själva skrivit under. Länderna ska också säkerställa att kvinnor och män har samma rättigheter inom hälso- och sjukvård.

*

Till ensamstående lågavlönad räknas de med en månadslön på 30 000 kr och lägre. Rädda barnen med flera, har undersökt barnfattigdomen i Sverige, vilket visar att 29% av ensamstående hushåll har svårigheter med att kunna äta sig mätta. Det är en ökning med 9% från 2024. I barnkonventionen som Sverige antagit som lag, står det att alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard.

Att leva i familjer med svag vardagsekonomi påverkar barnen negativt, 58% av ensamstående föräldrar har stora svårigheter att betala för sina barns fritid. Barnvräkningarna har ökat med 21% sedan 2022. Barn ska inte behöva vara med om att bli vräkta och inte ha någonstans att bo.

*

I artikel 4 i barnkonventionen står det att: ”Konventionsstaterna ska till fullo utnyttja sina tillgängliga resurser för att förverkliga barnets ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter”.

Den andra gruppen som har det särskilt svårt och med det höjda högkostnadsskyddet kanske måste avstå från sina mediciner är fattigpensionärerna. Sverige ligger på nedre halvan inom OECD-länderna när det gäller pensionssystemet och vår pension utgör i snitt 55% av tidigare lön, att jämföra med Finland och Norge som får ut ca 80%. Sveriges dåliga pensionssystem blir till ett ännu större problem när högkostnadsskyddet försämras. Det är statens ansvar, enligt konventionen att se till att varje familj får tillräckligt med resurser.

Ett rikt land som Sverige ska ha ett välfärdssystem där ingen hamnar i fattigdom, utan alla kan leva ett meningsfullt liv. Om människor inte har råd att köpa ut sina mediciner, hur drabbar det den enskilde och därmed sjukvården i stort? 

 Boel Runeson, Roy Karlsson, Nilla Borg, Mimmi Bäckman, Lasse Övling medlemmar i föreningen Dialog Bildning

Dialog Bildning är en förening som vilar på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där både kvinno- och barnkonventionen ingår.

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: