Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
DEBATT: Vad görs åt den pågående ambulansbristen?

Genrebild. Foto: Bildbyrån

DEBATT: Vad görs åt den pågående ambulansbristen?

Kollegor inom ambulansverksamheten i Kalmar län lyfter att det gått 15 månader sedan implementeringen av det nya arbetstidsavtalet – och att det fortfarande står ambulanser avställda p.g.a. att man inte lyckats hitta sjuksköterskor. Nu vill man ha svar från sjukhusdirektör Johan Rosenqvist hur länge detta ska få fortsätta?

Annons:

Under hösten 2023 infördes EU:s arbetstidsdirektiv och Region Kalmar drabbades på flera sätt. Sjukhusen fick inte längre lägga sina arbetspass som man tidigare gjort och ambulanssjukvården skulle inte längre få arbeta 24-timmarspass.

Många anställda protesterade. Tv, radio, tidningar följde det som skedde och lokala medborgargrupper protesterade högt. Möjligheterna till dispens för fortsatt dygnstjänstgöring sades vara mycket begränsade. Enligt sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och ledande politiker var det för Region Kalmars del inte möjligt.

Ambulanser började omgående ställas av eller förflyttas p.g.a. personalbrist. När politiker i kommun såväl som region började ifrågasätta vad som hände fick de lugnande besked att läget var under kontroll. Snart skulle bemanningen vara på plats. Detta trots att det krävdes ytterligare 30-40 sjuksköterskor i hela länet för att fylla de nya schemaraderna.

*
Efter flera månader med fortsatt avställda ambulanser beslutade regionledningen att man skulle söka dispens för fortsatt dygnstjänstgöring. Av någon obegriplig anledning valde man att endast söka för ett par ambulansstationer och inte alla. Man valde dessutom att dra tillbaka ansökan för Virserum trots att det redan då var en station med en kraftig bemanningskris. Senare lämnade man in en ansökan för samtliga stationer för sommarmånaderna. En enda ansökan gällde en länge period och avsåg bara en enda station där det saknades tio tjänster. Denna avslogs av den centrala Arbetstidsnämnden i Stockholm.
Anställda sjuksköterskor som var insatta i ämnet ställde frågor om hur det skulle gå till hösten, men ledningen valde att inte lyssna. Detta blev ett återkommande diskussionsämne.
 
Hösten kom och som vi alla förutsett så fattades det många sjuksköterskor i stort sett överallt. De som man hade lyckats rekrytera var inte fler än de motsvarade de som slutade på grund av att de inte orkade med de nya arbetsrutinerna. Sms-funktionen som man sedan länge använt när det fattades vikarier gick varm. Det sms:ades dagligen från 6.30 på morgonen till 22.30 på kvällen. Vardag som helg. Ofta för att för att få redan utarbetat personal att täcka tomma schemarader och sjukfrånvaro.
*
Idag har det gått 15 månader sedan implementeringen av det nya arbetstidsavtalet. Fortfarande saknas det mängder med personal. Fortfarande kommer det regelbundet sms med 10-12 arbetspass åt gången som inte är bemannade. Fortfarande står ambulanser avställda p.g.a. att man inte lyckats hitta sjuksköterskor. Detta trots att man kraftigt sänkt kompetenskraven för att bli anställd.

Hur illa situationen är döljs för ansvariga politiker genom att man redovisar förändringar i responstider som mediantider där stora avvikelser rensas bort.

*

Vår fråga ställs då till sjukhusdirektör Johan Rosenqvist:

Hur länge ska detta få fortsätta? Du sade för 15 månader sedan att man arbetade skyndsamt och att lösningen låg i närtid. Hur kan du sitta still i båten medan denna slakt av ambulanssjukvården och dess kompetens får fortsätta? Hur kommer det sig att ambulanssjukvården inte anmält ett enda Lex Maria-fall där patienter kommit till skada eller fått vänta orimligt länge p.g.a. omdisponering eller avställda ambulanser? Vi vet att dom finns. Vad gör du för att stötta din personal ? Vad görs få bort den centrala Arbetstidsnämnden samt att vi i årets kommande arbetstidsavtal ska följa det som verkligen är EU:s arbetstidsdirektiv och inte arbetsmarknadens parters hittepåregler som man godtyckligt genomförde hösten -23?

Vi står strax inför sommaren 2025 och alla sjuksköterskor ska ha lagstadgad semester. Hur löser ni det? Var ska ni hitta vikarier när ni inte hittar ordinarie personal? Ska kompetenskraven sänkas ytterligare? Tänker ni söka dispens och i så fall, varför är dispens ok och inte individfarligt när det gäller verksamheten på sommaren, men inte övriga året?

Ambulanspersonal Region Kalmar

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: