Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
DEBATT: Kan man kritisera Israel utan att bli anklagad för antisemitism?

Mahmoud AL Mokdad. Foto: Pressbild

DEBATT: Kan man kritisera Israel utan att bli anklagad för antisemitism?

I dagens politiska landskap har yttrandefriheten blivit ett alltmer känsligt ämne. En oroande trend som jag har observerat är hur varje gång någon vågar kritisera Israels regering eller politik, riskerar de att bli anklagade för antisemitism. 

Detta är ett farligt fenomen som underminerar både den demokratiska dialogen och kampen mot verklig antisemitism. Att kritisera en regerings handlingar, oavsett land, bör vara en del av ett öppet samhälles rätt till debatt. När kritik mot en stat eller dess politiska ledare stämplas som hat mot en hel folkgrupp, suddar det ut den viktiga skillnaden mellan saklig kritik och fördomar. 

*

Detta skapar en atmosfär där politiker, aktivister och andra som vågar ställa krav på ansvar och rättvisa i Israel-Palestina-konflikten tystas eller demoniseras. Det är inte antisemitism att ifrågasätta en regerings handlande när det gäller mänskliga rättigheter, krig och fred. Men att systematiskt avfärda sådan kritik som antisemitisk är ett allvarligt slag mot yttrandefriheten. 

Vår demokrati vilar på principen om att kunna tala fritt och kritiskt om politiska frågor, även de mest känsliga. Att försöka tysta de som kritiserar israelisk politik är ett steg bort från denna frihet. Vi måste kunna diskutera Mellanöstern-konflikten utan rädsla för att bli felaktigt beskyllda för att sprida hat. Det handlar inte om att angripa en religion eller en folkgrupp, utan om att hålla politiska ledare ansvariga för sina handlingar. 

Med vänliga hälsningar 
Mahmoud AL Mokdad 
Ordföranden för Centerpartiet /Högsby

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: