Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
DEBATT: (S) lotteri följer bedrägerimönster

Jimmy Loord (KD).

DEBATT: (S) lotteri följer bedrägerimönster

”Det var 98 procent gamlingar man sålde till. Det sågs som lättare eftersom de inte är med i ”gejmet”.
”Även om kunderna inte sa det, så kunde man ju märka att de inte förstod, att de trodde att det till exempel var deras dotter som ringde”.
”Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig”.
Så säger några av de telefonförsäljare som Kombispel anlitat för att sälja lotter åt socialdemokraterna.

Annons:

 År 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner till SSU. Dessa intäkter kommer enligt telefonförsäljarna själva alltså till stor del från gamla och dementa.

För drygt ett år sedan ställde jag en skriftlig fråga till regionstyrelsens socialdemokratiska ordförande om vad Region Kalmar län gör för att motverka bedrägerier. I min frågeställning hänvisade jag till Nationellt Bedrägericentrums rapport ”De dödliga bedrägerierna”. Där konstaterades att bedrägerierna ökar och att det inte sällan är äldre personer eller personer med funktionsvariationer som drabbas.

*

Rapporten slår också fast att ”ungefär 48 procent av de som varit misstänkta för anstiftan, försök eller fullbordat mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång med skjutvapen har även varit skäligen misstänkta för bedrägerier, utpressning, ocker, penningtvätt under tidsperioden 2018–2021”.

Frågan är nu åter högaktuell. Efter avslöjandet om att socialdemokraterna säljer lotter till gamla och dementa via sitt bolag Kombispel framkom att det finns gängkriminella i företaget som sköter försäljningen. Att gängkriminella ofta är involverade i bedrägerier stämmer väl överens med vad som beskrivs i den rapport som jag hänvisade till för över ett år sedan. Då kunde jag dock inte i min vildaste fantasi tro att socialdemokraterna själva indirekt finansierar kriminella aktörer.

Nästa gång du hör en socialdemokrat säga att de värnar om Sveriges pensionärer eller att de vill bekämpa de kriminella gängen: fråga då varför socialdemokraterna betalar gängkriminella för att lura på dementa människor att köpa lotter. Så länge Kombispel fortsätter att dra in mångmiljonbelopp till partikassan kommer frågorna kvarstå.

Jimmy Loord (KD)

Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Kalmar län

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: