Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Miljonsatsning i stadsparken klar – nu vill klubben ordna turnering för nybörjare

    Inke Nilsson, Arne Tholander, Peder Fransson och Niclas Karlsson från Västervik Bangolfklubb. Några stenplattor finns kvar att lägga - men allmänheten är välkomna till den nya bangolfbanan från 1 maj.

  • Miljonsatsning i stadsparken klar – nu vill klubben ordna turnering för nybörjare

    Nya banor, ny utformning, nya staket. Bangolfbanan i Stadsparken har fått sig ett ordentligt uppsving. Foto: Martina Gradian.

  • Miljonsatsning i stadsparken klar – nu vill klubben ordna turnering för nybörjare

    Att det finns bangolf i Stadsparken visar turisterna att det är en välkomnande och levande stadspark, menar bangolfklubben. Foto: Martina Gradian.

Miljonsatsning i stadsparken klar – nu vill klubben ordna turnering för nybörjare

Bangolfen i Stadsparken – i folkmun känd som minigolfen – kommer leva många år till, tack vare en ny miljonsatsning. Nu vill Västervik bangolfklubb ordna turnering för nybörjare.

Annons:

Om några dagar – närmare bestämt 1 maj – öppnar bangolfen för säsongen. Bangolfklubben lägger då en arbetsam vinter bakom sig. För nu står de där – de nya banorna.

– De gamla banorna var gjorda av trä. Vi hade reparerat flera av dem men stommarna var dåliga. De här är gjorda av stål och cement, helt underhållsfria, säger klubbens ordförande Arne Tholander.

– Nästan lite tråkigt. På vintrarna har jag stått här och målat. Vad ska jag göra nu? Säger klubbkollegan Inke Nilsson med ett skratt.

Tre tusen stenplattor och hundratals ideella arbetstimmar

Klubben ser till att invånare och turister kan spela minigolf i stadsparken under somrarna. För ungefär ett år sedan skickade de ut ett nödrop till kommunen – de gamla banorna från 1990-talet behöver uppdateras. De fick gehör, både från kommunen och sparbanksstiftelsen. De skickar även med ett särskilt tack till Cramo, som låtit dem låna maskiner och redskap under arbetets gång.

Satsningen har kostat strax över miljonen, och hundratals – kanske tusentals – ideella arbetstimmar.

– Åtminstone fyra och en halv månad av arbete har det blivit. Vi började direkt i september med att riva de gamla banorna och återvinna materialet. Det blev två containrar med skräp. Men nio av banorna var faktiskt i så bra skick att de har fått leva vidare på bangolfen i Östra Skälö, berättar Arne.

När planen var tömd tog de bort alla stenplattor, gjorde nya grusbäddar till de nya banorna, och när banorna var på plats lades stenplattorna tillbaka.

– De väger 15 kilo styck. Vi har inte behövt gå på gym, säger Inke.

– Det är runt 3 000 plattor, säger Niclas Karlsson, som erkänner att det nu ska bli skönt att slippa skyffla sand och bära plattor.

Hur länge kommer de här banorna hålla?

– Ja det är bara filten som behöver bytas, kanske om femton år. Jag hoppas att jag slipper då, skrattar Arne.

Bangolfen har mellan 5 000 och 10 000 besökare varje sommar.

Vad betyder det att ha anläggningen här i stadsparken?

– Det är jätteviktigt för turister som kommer, det är ju det första man ser när man åker in i Västervik. Och turister älskar att komma hit, berättar Niclas.

– Det visar att vi har en levande och välkomnande stadspark, tillägger Inke.

 

Ny bana - och ny satsning på turnering

Klubben har självklart invigt den nya banan – och för proffsen känns det lite annorlunda att spela på det hårdare underlaget. Även designen och utformningen på banorna är ny. Men för nybörjare är det en fördel, eftersom banorna överlag är lättare att ta sig runt nu.

Nu vill klubben passa på att göra slag i en idé de haft länge.

– Vi vill bjuda in folk att spela i tremannalag – klockan sex på måndag under vecka 22, 23 24, och 34, 35 och 36. Så gör vi en slags turnering, om det finns intresse, säger Arne. Han berättar att sådana tävlingar och turneringar var vanligare förr. Exempelvis anordnade Korpen sådana på 1970- och 1980-talet.

Vilka ska tävla?

– Nybörjare! Man kan utmana familjemedlemmar, eller kollegorna på företaget, eller sina kompisar. Är man intresserad kan man knacka på och prata med nån av oss, säger Arne.

Fakta

MINIGOLF I STADSPARKEN

Bangolfen drivs av Västervik Bangolfklubb.

Bangolfsäsongen startar 1 maj.

Då har banan öppet torsdag och fredag kväll, samt lördag och söndag klockan 12 – 21.

Från och med skolavslutningen (14 juni) har banan öppet klockan 12 – 21 varje dag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: