Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Grönt veckoslut växer med flera nyheter: ”Kommunens största evenemang”

    Som vanligt kommer besökare kunna klappa djuren som bor på Gamlebygymnasiet. Foto: Hushållningssällskapet.

  • Grönt veckoslut växer med flera nyheter: ”Kommunens största evenemang”

    Som vanligt kommer besökare kunna klappa djuren som bor på Gamlebygymnasiet. Foto: Hushållningssällskapet.

  • Grönt veckoslut växer med flera nyheter: ”Kommunens största evenemang”

    Det finns mycket att se och göra på Grönt Veckoslut. I år kommer evenemanget bli rekordstort med över 70 utställare, och nyheter i form av föredrag. Foto: Hushållningssällskapet.

Grönt veckoslut växer med flera nyheter: ”Kommunens största evenemang”

I över 50 år har utställare och allmänhet samlats i Gamleby för Grönt Veckoslut. I år blir evenemanget större än någonsin, med flera nyheter.

Annons:

– Oj, hur ska jag beskriva det... Det är ju så mycket att det är svårt att koka ihop till en mening. Man kan säga att det är en hyllning till landsbygdens näringar.

Så svarar projektledare Sofie Alvarsson på frågan om hur hon skulle beskriva Grönt veckoslut för en oinvigd. Evenemanget, som blivit närmast en institution i Västervik, anordnas på naturbruksgymnasiet i sedvanlig ordning. På evenemangets hemsida beskrivs det som ”en mässa och en mötesplats, en familjefest och en manifestations för landsbygdens näringar, för aktiva företagare, för deras familjer och för intresserade konsumenter”.

– Vi är ju en glesbygdskommun ochvi producerar mycket mat och livsmedel i Kalmar län. Att lyfta det på ett publikvänligt sätt är ett av syftena. I år är det också mer av en branschmässa än vad det varit tidigare, med fler externa utställare, berättar Alvarsson.

Fler utställare än tidigare

I år räknar man med över 70 utställare. Det är allt från lokalproducerad mat till maskinuppvisningar.

– De här mötesplatserna behövs, både för branschen och för konsumenterna, säger Alvarsson.

Grönt veckoslut har arrangerats i maj vartannat år sedan 1970-talet – förutom under pandemiåret 2020. När Gamlebygymnasiet återigen slog upp portarna för allmänheten 2022 var det efterlängtat:

– Det var fantastiskt, det fanns ett stort sug hos besökarna. 13 000 besökare var det. Det är ju kommunens största evenemang, och Kalmar läns största landsbygdsevenemang, berättar Alvarsson.

I år bjuder Grönt veckoslut på flera nyheter.

I år har man slopat parkeringsavgiften till förmån för en entréavgift. Tidigare har det skapats långa bilköer när varje bil behövt betala innan parkering. Nu blir det alltså istället en entréavgift, som underlättar logistiken och också ska ge Hushållningssällskapet bättre koll på antalet besökare. Entréavgiften är något högre än den tidigare parkeringsavgiften – nu kostar det 100 kronor att gå in för en vuxen.

– Det är mycket som kostar som jag tror att man kanske inte tänker på. Vi måste till exempel slå gärdet och bygga en infart för att förbereda för parkeringar, och bara där finns kostnader för maskiner och diesel, berättar Alvarsson.

Tips från projektledare: Titta på jorden!

I priset, som ska säkerställa att evenemanget kan anordnas även i framtiden, ingår mycket, och Sofie Alvarsson tipsar om några aktiviteter man inte ska missa:

– Jag tycker att man ska besöka ”Gropa”!

Gropa?

– Ja. På lantbruksmässan Borgeby i Skåne har man i alla tider haft ”Gropen”. Det innebär att man gräver ett stort hål ner i marken och tittar på jorden: hur jorden har brukats, vad det finns för jordarter, hur dräneringen ser ut, och vad det får för konsekvenser för jordbruket. Det kan vi i år göra här tack vare ett fint samarbete med Naturum och kommunagronomen Dennis Wiström. Och vi kallar det självklart för "Gropa", berättar hon.

Hon passar också på att slå ett slag för ännu en nyhet:

– Vi kommer ha många föredrag på plats i år, som ingår i inträdesavgiften. Det är allt från utvecklingen inom jord och skog, till vattenrådgivning, och beredskap för familjer.

I år anordnas Grönt Veckoslut 17-18 maj.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: