Sök

Uddamålsförlust tar VIK allt närmare nedre kvalstrecket

Västerviks IK åkte på en tung bortaförlust mot bottenkollegan Mora IK i kväll. Arkivbild. Foto: Ossian Mathiasson

Det blev en tung bortaförlust för Västerviks IK mot den allsvenska bottenkollegan Mora IK i kväll. 3-1 till hemmalaget gör att de båda lagen nu står på samma poäng, bara en pinne från en plats under det nedre kvalstrecket.

Matchen började i högt tempo och redan efter två minuter fick hemmalagets Adam Masuhr bra träff från blå linjen och kunde se pucken passera förbi en skymd Adam Vay i VIK-kassen.

Västerviks kvittering till 1-1 kom först med 38 sekunder kvar av perioden då en målvaktsretur damp ner framför skridskorna på Erik Nyström bakom mål. Han gick runt, vandrade in och drog sedan en isare till vänster om Isak Wallin och in i bortre burgaveln.

Skotten i den jämna första perioden vann Västervik med 14-11.

Mållös mittenperiod

I den andra perioden öppnade spelet upp sig betydligt – kanske inte helt till tränarnas belåtenhet, men utan tvekan mer underhållande för oss som tittade på.

Och mest handlade det faktiskt om Västervik – tajt defensiv, hård press och rörligt anfallsspel. Närmast att göra mål var Rob Bordson med en styrning i den sjätte minuten, men Moras keeper reflexräddade.

I mitten av perioden hade Mora ett byte där man skapade tre jättechanser (två frilägen och ett ribbskott) inom loppet av en halv minut, men inget mål.

Bra lägen också för Västervik i spel med en man mer i slutet av perioden, men 1-1 stod sig.

19-åring in i mål

Tillbaka till mer ställningskrig i den tredje perioden.

Matchavgörande 2-1 till hemmalaget kom med drygt tolv minuter kvar av matchen. Det tog 35 sekunder i Moras powerplay innan pucken hade letat sig in. Hemmalagets poängkund Johan Persson vallade in pucken via Henrik Malmström.

Med drygt tre minuter kvar fick Västervik målvakten Adam Vay skadad efter en kollision. Bekymmersamt med tanke på att även Samuel Ward är skadad. In i målet istället 19-årige Alexander Skepp, som därmed fick sin första speltid i HockeyAllsvenskan.

58 sekunder senare fick Skepp lämna isen och VIK satsade på spel sex mot fem, men det var aldrig riktigt nära. Istället placerade Daniel Ljunggren in 3-1 i tom kasse med dryga minuten kvar.

I och med VIK-förlusten ligger Mora och Västervik på samma poäng (27) precis ovanför det nedre kvalstrecket. Södertälje, som vann stort mot jumbon AIK i kväll, ligger precis under på 26 poäng.