Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Öhman om degraderingen, beslutet att lägga av, nya rollen och truppbygget

Victor Öhman avslutar spelarkarriären för att bli sportchef i Västerviks IK. Foto: Bildbyrån

Öhman om degraderingen, beslutet att lägga av, nya rollen och truppbygget

Västerviks IK degraderades till Hockeyettan i fredags. Två dagar senare släpptes nyheten om att Victor Öhman, 30, avslutar spelarkarriären för att bli sportchef i den nyblivna Hockeyettan-klubben.

Annons:

Västerviks IK trillade ur Hockeyallsvenskan och degraderades till Hockeyettan i fredags efter att ha förlorat den sjätte negativa kvalmatchen mot Tingsryds AIF.

Ett tungt slag för klubben och för Victor Öhman, spetsforwarden som var med och förde upp VIK till landets näst högsta serie under hans första säsong i klubben 2015/2016. Att sju säsonger senare åka ur med klubben som han håller kärt och representerat i alla år blev känslosamt. 

– Det är klart att det har varit tuffa dagar. Vi har kämpat jäkligt hårt här nu och tyvärr drog Tingsryd det längsta strået. Det är inget man vill göra om, säger Victor Öhman.

Victor Öhman var rörd till tårar efter uttåget och avslutet på en sju säsonger lång era i Hockeyallsvenskan. 

– Jag kom hit 2015, gick upp med VIK första säsongen och fick avsluta karriären med att åka ur Hockeyallsvenskan. Det är klart att det har varit tufft. 

Västerviks IK parkerade i den allsvenska botten och fick i ett tidigt skede ställa in sig på negativt kval. 

– Vi hade under en längre tid förberett oss och förstått att det skulle bli kval så vi var ändå rätt medvetna om situationen. Det är tufft rent mentalt att gå in i ett negativt kval och säger man något annat så ljuger man. 

Skada hämmade honom i kvalet

Victor Öhman gjorde enda målet i första kvalmatchen och åkte på en fotskada i match två.

– Det var två tuffa veckor och det gjorde det inte bättre av att jag blev skadad i match två. Har man smärta så kan man ta sig igenom matcher men det här var på ett helt annat plan, säger Victor Öhman. 

Han kom tillbaka och var ombytt till sjätte kvalmatchen, gjorde endast två byten, ett i powerplay och ett i spel sex mot fem, och såg märkbart hämmad ut på isen. 

– Jag hade inget tryck i foten överhuvudtaget så det var jobbigt. Jag vet inte riktigt vad det är för skada, men det ser inte bra ut. 

Avslutar karriären och blir sportchef

Det blev också Öhmans sista match som hockeyspelare då han har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan och kliva in i rollen som ny sportchef i VIK. 

– Det har varit på tal en längre tid. Jag kände tidigt att jag skulle vilja jobba som sportchef efter karriären och jag trodde kanske inte att det skulle bli så pass tidigt som det ändå blev nu. Skulle jag få chansen så har jag känt att jag vill ta den och det var exakt det gjorde jag nu också. Det känns jättebra och jag är sjukt taggad på uppgiften. 

Har senaste säsongernas skador legat till grund för ditt beslut?

– Jag har haft en del skador som inte varit så roliga men det har inte varit med i mitt beslut om att sluta spela hockey. Det handlar mest om att jag vill ta den här chansen. Det finns spelare som spelar tills de är 40 år men det hade inte jag gjort i alla fall. Hade jag fortsatt att spela och det kommit in en ny sportchef så hade kanske chansen inte funnits senare när man hade valt att lägga av. 

Det ryktades om att du skulle kliva in i sportchefsrollen redan till den här säsongen?

– Det var absolut aktuellt inför den här säsongen, det behöver jag inte ljuga om. Vi snackade om det men då valde klubben att göra det de gjorde. Det behövdes väl sparas in lite pengar så det var väl därför de gick på konstellationen som de gjorde. 

Du var sugen på att avsluta karriären och börja som sportchef redan då?

– Kanske inte på samma sätt som det är nu om jag ska vara helt ärlig. Då fick jag i alla fall reflektera över det och ju längre tiden har gått desto mer sugen har jag blivit. 

"Ska försöka vända på skutan"

Västervik får nu börja om i Hockeyettan och Öhman ska leda föreningen i jakten på att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan. 

Hur ska ni anpassa er till den nya verkligheten i Hockeyettan?

– Vi har hängt kvar i sju säsonger med förmodligen den sämsta budgeten av alla lag i Hockeyallsvenskan. Man ska väl inte säga att man har haft på känn att man ska åka ur, men har man den budgeten under så pass lång tid så kan det gå illa någon gång. Vi ska försöka vända på skutan nu. Jag har inte riktigt fått till mig vad jag har för budget att röra mig med, men vi kommer absolut kunna ha ett lag som blir slagkraftigt nästa säsong. 

Vad har du att säga till supportrarna som vill att ni går upp direkt?

– Det kan jag förstå, men jag tror att alla vet om hur pass tuff Hockeyettan är. Det är jäkligt svårt att ta klivet upp direkt och det är en jäkla väg att gå. Visst, jag har varit med och gjort det som spelare en gång och vet vad det är för jobb som vi har framför oss. Det finns ambitioner om att vi ska vara ett topplag som fajtas med de stora lagen i Hockeyettan men det är jäkligt tufft. 

– Nybro har satsat rejält i många år och har inte lyckats gå upp. De har tampats i toppen i många säsonger och det är en fördel om man får behålla spelare som är vana vid att spela den sortens matcher. Det är en bra erfarenhet och de kan säkert ha en bra chans att ta klivet upp i år. 

Falk kan fortsätta i VIK

Nichlas Falk kom in som tränare mot slutet av säsongen och misslyckades med att rädda VIK kvar i allsvenskan. 

– ”Falken” har varit tydlig i det mesta och uppskattad i vår grupp. Folk har förstått mer vad vi ska göra när vi sätter skridskorna på isen. Det hänger inte på honom att vi har åkt ur. Han gjorde ett jättebra jobb och är självklart en av kandidaterna till att träna Västervik nästa säsong. Han har åkt hem till Stockholm nu och vi kommer ta ett snack framöver för att se hur vi ska gå vidare.

Enligt uppgifter till vår tidning var Vimmerbykillen Eric Karlsson ett namn som diskuterades under gångna säsongen. 

Kan Eric Karlsson vara ett alternativ för er?

– Det finns lite namn som vi har fått till oss och som vi ska ta lite referenser på och som vi ska kolla på. Han kan absolut vara en sån som ligger med i den listan som vi har fått. Mer än så behöver jag inte kommentera det. 

Vill bygga en ny stomme

VIK har varit vana vid att tappa många spelare under de allsvenska säsongerna och nu lär det bli ännu fler tapp med tanke på degraderingen. 

– Det är något som man vill förändra. Det har varit nästan 17–18 nya spelare varje säsong och det är klart att det inte blir bra över tid. Man vill kunna hitta en stomme och det har vi kanske haft nu men den har varit för liten. Det finns spelare som jag skulle vilja behålla i den här truppen och vi får se hur de känner för det. Jag vill sätta en stomme som jobbar här under en längre period. 

Har någon spelare deklarerat att man lämnar VIK?

– Det finns väl någon men det tänker jag inte säga. Det får klubben som spelaren är klar för gå ut med. 

En spelare under kontrakt

Carl-Henrik Edvardsson, numera utlånad till Nybro Vikings, är den enda spelaren med kontrakt över kommande säsong. 

Hur går det i jakten på nyförvärv? 

– Vi ska sätta oss ner och ha ett möte i veckan. Vi ska diskutera budget och vision så det kan jag inte svara på än. Det kommer lite längre fram. 

Västerviks IK kan återigen hamna i samma serie som Vimmerby Hockey. 

– Det är derbymatcher som jag har fått uppleva tidigare och som ligger kvar i minnet då de var roliga att spela med all publik. Det hade varit fantastiskt roligt om det blir så att vi hamnar i samma serie. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: