Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen

    Tv-profilen Tony Irving delade ut det fina priset till DK Danzvett under lördagens firande. Foto: Stefan Härnström

  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen

    Klubbens ordförande Yvonne Nyman.

  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen
  • DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen

DK DanZvett är 2019 års dansförening i Sverige – hyllades av tv-profilen

Dansföreningen DK DanZvett i Västervik firade i lördags 30 år med en dansworkshop ledd av folkkäre Tony Irving från ”Let''''s Dance”, barn- och ungdomstävling där deltagarna själva koreograferat och valt musik samt fest och dans på kvällen till bandet Drifters. Men vad deltagarna och större delen av styrelsen inte visste om var att föreningen även skulle belönas med en fin utmärkelse.

Annons:

Det var som sagt mycket hysch-hysch runt lördagskvällens jubileumshelg och festen på lördagens kväll. Efter mingel och middag blev det så klart för medlemmarna i DK Danzvett att deras förening av Svenska Danssportförbundet utsetts till 2019 års dansförening i Sverige. Tony Irving som är ledamot i förbundet var alltså inte bara där för att ha workshop och medverka vid eftermiddagens barn- och ungdomstävling utan han var också på plats för att överlämna priset.

– Vi är många som dansar, vi har bara inte varit samlade. Det är faktiskt runt två miljoner personer som håller på med olika dansformer, varav 300 000 dansar pardans. Majoriteten av dem via föreningslivet. I Sverige blir det ofta en elitism när man pratar idrott men dans kan man göra hemma, i vanliga kläder och långt upp i åldrarna. Det är en helhet, speciellt i pardans där man kombinerar musik, känsla och uttryck, konst samt det sociala, berättar Tony Irving samtidigt som förberedelserna för eftermiddagens danstävling har påbörjats.

– Att DanZvett får priset är väldigt stort. Jag tycker att det är utmärkt att en sådan utmärkelse går till en sann ideell förening. Idag kan föreningar vara beroende av till exempel en kommersiell tränare som går på arvode. Vissa delegerar ut delar till företag som tar över delar av verksamheten men den här föreningen i Västervik har gått från under hundra medlemmar till över fyra hundra, har nya lokaler, en bred satsning från barn till seniorer och allting drivs av sanna ideella krafter. De jobbar ideellt, engagerar sig och för mig är det så en dansförening bör se ut. Från våra 165 föreningar har vi nu utsett DanZvett att få den här utmärkelsen, fortsätter han.

 Han ser sig omkring på barnen och ungdomarna som ställer fram stolar och över på sina danssteg.

– Titta här, de har en tävling för 39 barn. Jag känner inte till någon annan förening som kan göra det och barnen har själva skapat koreografin! Det är en sådan frihet för ungarna så det här är välförtjänt, konstaterar en imponerad Tony.

Stort urval danser

Föreningen som bildades 1 mars 1990 hade vid årsskiftet 432 medlemmar och man har ett stort urval danser som till exempel bugg, smooth fox, line dance, bollywood, burlesque och tävlingsträning för vuxna. Deras barngrupper startar vid två års ålder med Dansskutt där de börjar med rörelselekar och fortsätter i grupper som Gestaltande tävlingsträning där de koreograferar sina danser eller Attitude och Dance MixedKidz där de får dansa street, jazz- och showdans med mera.

– Den svåra gruppen att nå är de mellan 13 och 25. Därför är det glädjande att vi har fått en tjej som heter Emilia Jeuthe som projektanställd. Hon når ut till skolorna men även äldre, de med funktionsvariationer och utlandsfödda, berättar DK DanZvetts ordförande Yvonne Nyman.

Hon får medhåll av de övriga i jubileumskommittén; Jeanette Erlandsson, Tommy Holm, Petter Adolfsson och Marie Holm. Det är föreningslivet och det ideella arbetet som är drivkraften enligt dem.

– Det skulle inte vara samma sak om det var ett jobb, om man gjorde det bara för att få in pengar. Tänk på hur länge man faktiskt kan dansa jämfört med andra idrotter på motionsnivå som fotboll eller gymnastik. Våra medlemmar är från två år och över åttio-plus, säger Yvonne.

– Vi är ju en idrottsförening och vill bistå med livslångt idrottande, säger Petter.

– En annan viktig funktion vi har som förening är att vara en social krok för nyinflyttade som kommer till Västervik och vill lära känna andra, fortsätter Tommy.

På senare år har man i Sverige bytt ut ”man” och ”kvinna” till ”förare” och ”följare” som begrepp. Det är en mer praktisk beskrivning av hur man dansar så det handlar inte bara om att vara inkluderande även om man dansar samkönade par.

Lämpliga lokaler

Vad gäller stöd från kommunen så är man ganska nöjd. Frågan om lämpliga lokaler har hängt med sedan 1992. Numera håller man till på Järnet nära vattentornet. Föreningen har tidigare hållit till på Bryggaren, gick vidare till att vara i Breviksskolan och när de började fråga sig för om Welux gamla lokaler kom kommunen igång och visade intresse.

– Det och barnverksamheten fångade deras intresse. Vi klarar oss oftast själva men gymnastikhallsgolv är inte optimala för motionsdansare. Jag som tävlingsdansar klarar det men motionsdansare kan behöva anpassade golv. Dessutom kommer man ju till oss för att fika och umgås. Sånt vill man inte göra i gymnastiksalar, konstaterar Petter och får medhåll.

En annan förbättring de kan nämna är att Yvonne som ordförande lägger ner mycket tid på att förbättra organisationen och att alla kan få lägga ner tid på ideellt arbete efter behov och ork.

– Yvonne har gjort ett jättejobb. Vissa blev nog lite ställda när hon tog över som ordförande men de har insett att hennes jobb lett till förbättringar, säger Jeanette.

– Vi fortsätter med att vara inkluderande, fortsätter Marie. Vår projektanställda tjej Emilia är populär bland äldre, särskilt gruppen med dementa och, som vi sagt, barngrupperna. Vi har projektpengar fram till maj för henne.

Framöver hägrar SM-tävlingen i Örnsköldsvik mellan 21 till 23 maj.

– Vi siktar på att skicka två par, kanske två och ett halvt. I dans kan man nämligen tävla som mixade par från olika föreningar, berättar Yvonne.

Workshop med Tony

Vad gällde själva jubileumshelgen så inleddes den vid halv tio med en workshop i danserna rumba, slowbugg och swing. Drygt 40 deltagare mötte upp med Tony Irving på Arenan vid Västerviks Resort för att vässa danskunskaperna. Efter dryga två timmar av intensivt instruerande och dansande var det dags för en kort intervju med Dagens Västervik.

– Jag kommer ursprungligen från Englands och USA:s danskulturer. Där är det mycket mer kommersiellt. På dansskolorna var vinsten i fokus och det var inte alltid den bästa kvalitén på dansarna. Man var fokuserad på antal elever och hur mycket pengar man fick över. I föreningar går allt tillbaka till medlemmarna och det handlar om vad de vill med sin förening. Det blir mycket mer gemenskap, mycket mer umgänge över åldersgränserna än i de kommersiella dansskolorna där det blir uppdelat väldigt tidigt, inleder han.

Han är engagerad i de svenska dansföreningarna och hans vision är att hålla fast vid att medlemmarna umgås med varandra och kan dansa tillsammans oavsett saker som ålder och kön. Han har de senaste tio åren helt ägnat sig åt att jobba mot föreningar. Som ledamot i Danssportförbundets styrelse jobbar han för att stödja de olika medlemsföreningarna som tränare eller för att medverka vid olika tävlingar och fester som helgens jubileum. På ett år gör han 30 besök, ofta i Norrland eller längre söderut i Småland och Skåne. Lördagens besök i Västervik var första gången han kom till den här trakten.

”Let''''s Dance” - på gott och ont

När han får frågan om han tycker TV4:s underhållningsprogram ”Let''''s Dance” förändrat hur folk förhåller sig till dans svarar han snabbt:

– Det har förändrat på gott och ont. Det goda är att programmet har fått dansen att kliva in i vardagsrummet och att folk får ett sätt att förhålla sig till kvalitén på dans. Det har gjort att det nu är mer acceptabelt för en man att dansa pardans men det de ger fel bild av hur lång tid det tar att bli en bra dansare.

En kändis lär sig en ny dans på en vecka men då har de 40 timmars privatlektioner plus 240 förberedelsetimmar före säsongen ens kommer igång. Om du anmäler dig till en höst- eller vårtermin i en dansförening på 15 veckor så hinner kändisen ändå dansa mer på sina 40 timmar, konstaterar Tony.

”Vi höll på till klockan ett”

På söndagsförmiddagen är det en mycket glad Yvonne Nyman som berättar för DVV att det blev stående ovationer när de tillsammans med Tony Irving kunde presentera utmärkelsen som Årets Dansförening för festdeltagarna. 

– Det var jättebra och vi fick så mycket peppande kommentarer. När dansen till Drifters började kom det ännu fler besökare och vi höll på till klockan ett i natt. Dessutom hade Tony en liten danstävling för skojs skull med tre par och vinnarna fick biljetter till ”Let''''s Dance”. Dessutom fick jag också biljetter dit så det ska bli så kul att få åka, berättar Yvonne.

Stefan Härnström

Annons:

Gästskribent

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: