Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Orienteringsklubbarna fick en skattkarta

Lotti Jilsmo Sparbanksstiftelsen,Hans Söderberg Gamleby OK, Anders Strömbäck Ankarsrums OK, Jan Johansson Gamleby OK, Lennart Sturesson Västerviks OK och Anders Östlund, Västerviks kommun.

Orienteringsklubbarna fick en skattkarta

De kommande åren kommer flera stora orienteringstävlingar att genomföras i Västerviks kommun. Det är ett stort och kostnadskrävande arbete som gör att fyra orienteringsklubbar går samman för att kunna klara av arrangemangen. Samtidigt får de stort stöd av Sparbanksstiftelsen i Tjust, 937 325 kronor där merparten av pengarna går till att ta fram nya kartor.

Annons:

Intresset för orientering har aldrig varit större. Alla klubbar i Västerviks kommun kan vittna om rekord i antalet deltagare. Samtidigt har intresset nationellt ökat, för att lägga stora tävlingar i Tjust och i dess närhet ökat på grund av terrängen som finns här. Därför har fyra orienteringsklubbar i kommunen bildat Tjustalliansen Orientering. Det är Västerviks OK, Ankarsrums OK, Gamleby OK och Gunnebo OK

- Det handlar om Ultra-SM (ultralång distans), sprint-DM (som genomförs i stadsmiljö) vilka avgörs i Västervik i april nästa år, den årliga två-dagars, tiomila i Valdemarsvik och O-ringen 2022, där orienteringsklubbarna är engagerade, säger Lennart Sturesson ordförande i den nybildade föreningen.

För att klara av att genomföra alla arrangemang måste också nya kartor tas fram och det kostar mycket pengar.

- Vi ska ta fram kartor över tätorterna i delar av Västervik, hela Ankarsrum och stora delar av Gamleby. Samt t fram en ny karta över området väster om Hjorten fram till Almvik, säger Lennart Sturesson.

Bara kostnaderna för att ta fram kartan vid Almvik beräknas kosta 400 000 kronor.

- För ungdomarna är det viktigt att det ritas tre sprintkartor i Västervik, Ankarsrum och Gamleby. Sprintorientering är populärt bland ungdomar och skolorna kommer att få större tillgång till kartor i grannlandskapet, säger Jan Johansson, Gamleby OK.

Positivt med flera föreningar

Lotti Jilsmo från Sparbanksstiftelsen i Tjust, lämnade över checken på knappt en miljon kronor till den nybildade föreningen.

- Det var ett lätt beslut för styrelsen att fatta. Man tyckte att det går till flera olika föreningar som verkar i Västerviks kommun och att främst de kartor som ska ritas kommer att vara i många år samt att barn-och unga kommer att ha nytta av dem, säger hon.

Även Västerviks kommun blir med och stöttar klubbarnas satsning genom att höja Västerviks, Gamleby och Ankarsrums kommunala föreningsstöd från 75 000 var till 100 000 kronor var.

Anders Strömbäck Ankarsrums OK är glad över att Sparbanksstiftelsen ger sitt stöd till orienteringssporten.

- Naturen och kartan är vår fotbollsplan, vår arena och kartan kräver mycket arbete och pengar för att ritas, säger han.

 

 

  

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: