Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
500 000 kronor i veckan till fastighetsägare i kommunen

Fler och fler fastighetsägare väljer att installera solceller i Västerviks kommun. Varje vecka får fastighetsägare i kommunen mellan 200 000 till 500 000 kronor i statligt bidrag för att de installerar solpaneler.

500 000 kronor i veckan till fastighetsägare i kommunen

Varje vecka fattar länsstyrelsen i Kalmar län beslut om att bevilja bidrag till fastighetsägare i länet som satsar på att producera egen el genom att installera solceller. Mellan fem till tio fastighetsägare i veckan får stödet beviljat och det innebär att det statliga stödet till solceller uppgår till mellan 200 000 - 500 000 kronor i veckan för fastighetsägare i Västerviks kommun.

Annons:

Det är en omställning som sker i det tysta, att allt fler fastighetsägare väljer att installera solceller och producera sin egen el genom solenergi. Fastighetsägare kan söka om statligt stöd om högst 20 procent av installationskostnaden. De som beviljar stödet är länsstyrelsen i Kalmar län. Under vintern och våren har många fastighetsägare i Västerviks kommun fått sin ansökan beviljad och de statliga stöden ligger på mellan 20 000 – 120 000 kronor, beroende på hur stor anläggning som installeras. DVV har pratat med två fastighetsägare som installerat solceller, dels en privatperson och en organisation och det är många positiva kommentarer som ges av att producera egen el via solenergi.

Södra Tjust Pastorat

Kyrkogårdsförvaltningen i Södra Tjust Pastorat installerade solceller på sina ekonomibyggnader för drygt ett år sedan. Det är ingenting som de ångrar idag.

- Vi har bara positiva erfarenheter av solenergi. Vi är helt självförsörjande på el och vi säljer en del av överskottet också, säger Fredrik Johansson, kyrkogårdsansvarig i Södra Tjust Pastorat.

Han berättar om hur kyrkogårdsförvaltningen ändrar om sin verksamhet mer och mer på grund av att de själva producerar sin egen el.

- Våra verktyg och maskiner blir mer och mer eldrivna. När vi kommer att skaffa nya bilar till förvaltningen kommer vi att köpa in elbilar och vi håller på att bygga om vår bevattningsanläggning och till det krävs det en del el, säger Fredrik Johansson.

Kommer elen som ni producerar att räcka till allt det?

- Ja enligt de kalkyler som vi har gjort kommer det att räcka. Vi säljer idag en hel del av den el som vi producerar.

Avskrivningstiden på investeringen är 14 år, därefter är all el som de producerar gratis i stort sett. Levnadstiden på solceller som byggs är beräknad på minst 25 år.

Finns det någonting som ni ser som negativt med den här investeringen?

- Nej, vi jobbar mycket med miljö – och energibiten. Vi ser inte något negativt med att vi gjort den här investeringen, säger Fredrik Johansson

Grannytta som Microproducent

Akko Karlsson bor i Lofta och investerade i en solcellsanläggning för några år sedan. Inte heller hon ångrar sig, även om hon också ser en del negativa effekter av solenergi. Däremot är merparten positivt.

- Det är positivt att kunna producera sin egen el. Det minskar mina kostnader för el och överskottet kan jag sälja ut på elnätet.

För Akko rör det sig om en försäljning om 2 500 kronor om året, men det är inte det som hon ser som den stora vinsten.

- Det blir både grannytta och nätnytta. Överskottet av den el som jag producerar går till mina grannar, vilket gör att elen som de gör av med behöver åka kort sträcka, vilket också innebär att den elen gör nätnytta, säger hon.

Västerviks kommun är den kommun i Kalmar län som har flest solcellsanläggningar i länet och antalet ökar hela tiden. Västerviks kommun har bra solläge som ger bra solkvalitét. Det gäller även stora delar av Kalmar län.

- Skulle man bygga solenergi på varje tak i Kalmar län skulle det räcka till att försörja 300 000 villor med el, säger Akko.

Finns det någonting negativt med solenergi?

- Det negativa är att nätavgifterna höjs väldigt mycket. När jag gjorde investeringen var avskrivningstiden på 8 - 10 år. Nu med de höjda nätavgifterna blir den avskrivningstiden mellan 10 – 15 år.

Akko säger också att om man installerar solceller ska man tänka på att installera brandvarnare i huset.

- Ingen vill ha bränder i sitt hus, men om räddningstjänsten måste komma och släcka en eld i huset kan solcellspaneler bli en dödsfälla för brandmännen då de kan rasa ner som en giljotin mot dem när de släpper från sina fästen på taket.

Annars är Akko mycket glad över sin investering.

- Det är en underhållsfri anläggning som har garanti i 25 år. Jag har nu egen el under stora delar av året och när jag behöver köpa el från oktober till mars tänker jag på att teckna ett avtal om fast elpris. Jag är inte längre en kuf som satsar på solceller, nu ses det som något självklart. Det som också är riktigt roligt är att det ger fler klimatsmarta arbetstillfällen i kommunen, säger Akko Karlsson.

 

 

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: