Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ett händelserikt år för kommunfullmäktiges ordförande

Sverker Thorén (L) kommunfullmäktiges ordförande

Ett händelserikt år för kommunfullmäktiges ordförande

Kommunfullmäktige (KF) har bjudit på intensiva debatter under år 2019. För Sverker Thorén (L) som är ordförande för KF har det varit en utmaning med debattsugna ledamöter och ärenden som poppar upp utan att ha varit beredda. Det tänker han förändra inför 2020 genom att sätta ledamöterna på skolbänken och undervisa dem om när återremiss får användas, hur ledamöter ska tilltala varandra och hur frågor ska vara beredda innan de kommer till KF.


 



 


 


 


  

Annons:

Sverker Thorén brinner för demokrati och demokratiska utmaningar har det inte varit brist på under hans första år som kommunfullmäktiges ordförande. Men innan han kommer till hur han vill förbättra KF under kommande år, gör han en tillbakablick över 2019.

- Från och med i januari började vi att testa dagsammanträden i KF. Det är ett förslag som bland annat jag drivit länge.

Hur det har fungerat kommer att utvärderas under 2020 och då kommer det att beslutas om det blir en fortsättning.

En annan förändring som Sverker Thorén har genomfört under året, är att ledamöterna har en avsatt tid att tala på i talarstolen.

- Ledamöterna har skött den förkortade talartiden väldigt bra. De är mer förberedda än de var innan.

Andra delar som Sverker kan blicka tillbaka på med stolthet är att han tagit initiativ till att visa filmen om Greta Thunberg vid ett KF möte i maj. En ny budgetdebatt har införts där ledamöterna först får debattera allmänpolitiskt för att därefter debattera om specifika områden samt att det numera inte finns några papper som ska tas med av ledamöterna till KF, allt finns i ledamöternas Ipad.

Nyheter

Till nästa år har Sverker Thorén tagit fram ett antal förändringar som ska gälla förhandlingarna och debatterna i KF.

- Kommunfullmäktiges presidium bjuder in nämnder och styrelser i kommunkoncernen för redovisning och information med fokus på deras verksamheter. De får berätta vad som hänt och vad som planeras framöver. Varje nämnd eller bolag får presentera sin verksamhet två gånger per mandatperiod.

I februari 2020 kommer KF att ha ett temamöte om klimat och miljö som kommer att handla om hållbarhet, konsumtion och kretslopp.

- Det kommer att ledas av en av Sveriges ledande klimatforskare Johanna Nilsson, som talar om hållbar konsumtion och KF ska göra en koldioxidbudget också.

Nästa år kommer KF att återuppta sina utlokaliserade möten.

- Det kommer att bli i maj och oktober. Men vi ska göra det på ett annat sätt än tidigare. Vi ska vara ute på de orterna innan KF:s möte för att möta allmänheten som kan ställa frågor till politiker. Jag vill gärna att de har med sig frågor till allmänhetens frågestund, säger Sverker.

En annan punkt som kommer att förändras är samtalsklimatet under KF.

- Jag tycker att man har gått över gränsen. Man ska kunna föra politiska debatter på ett hårt sätt men inte komma med personliga påhopp.

Sverker Thorén vill också att alla ledamöter ska förstå vad olika begrepp står för. Ett av dem är återremiss som använts väldigt mycket den senaste tiden i kommunfullmäktige.

- Jag vill initiera en utbildning så alla är klara över vad det är som gäller i KF samt att jag som KF:s ordförande kan säga nej till en proposition. En annan är vad återremiss egentligen ska användas till.

Har det varit för mycket återremisser under året?

- Grundtanken med återremiss är att kunna stoppa ett ärende som inte har blivit berett ordentligt innan det tagits upp i KF.

Han vill också sätta stopp för att frågor bara kan poppa upp från ingenstans i KF.

- Det kommer jag att vara mer noggrann med att de frågorna inte kan tas upp under året.

Han tror att det handlar om att många ledamöter är ovana då de valdes in i KF efter valet 2018.

- Ledamöterna måste vara förberedda och veta vad det är som gäller. Det gäller både den minoritet som styr och oppositionen, säger Sverker Thorén.

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: