Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Dan Nilsson (S) berättar om sitt första år som kommunalråd

Dan Nilssin (S) kommunalråd, i en julintervju

Dan Nilsson (S) berättar om sitt första år som kommunalråd

I ett år har Dan Nilsson varit kommunalråd i Västervik. Första tiden beskriver han som att verka i ett vakuum. Han ger sin syn på polariseringen i både svensk och kommunal politik. Hur samarbetet med Liberalerna mognat, ett hårdare politiskt klimat i kommunen. Han berättar också om det han är stolt över, bland annat att medborgarundersökningen som visar att fler tycker det är positivt att bo i kommunen, skolans förbättringar och att Gotlandstrafiken blir av nästa sommar samt mycket mer.

Annons:

Det var inte förrän i slutet av december 2018 som Västerviks kommun fick ett kommunalråd, som har stöd av  av ledamöterna i kommunfullmäktige även om det är en minoritet som ger honom dirket stöd.

Hur kändes de första månaderna innan du blev utsedd formellt till kommunalråd?

– Det var väldigt påfrestande. Det föregicks av ett spel hela tiden. För mig var det dubbelt jobbigt, jag skulle sätta mig in i hur det var att jobba som kommunalråd samtidigt som det pågick en politisk maktkamp.

Vad var det som fällde avgörandet till att du blev utsedd till kommunalråd?

– Det hängde på några små detaljer. Det är viktigt att vara lyhörd vilket också fällde avgörandet. Ett stabilt och förtroendefullt samarbete med Centern och Miljöpartiet låg till grund.

Vad menar du med lyhörd?

– Jag lyssnade på signaler: allt från budskap till kroppsspråk. Framförallt lyssnade jag efter vad som inte sas.

Efter valet hösten 2018 har det bildats ett nytt politiskt landskap både i kommunen och i Sverige. Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater har bildat ett konservativt block hur ser du på det samarbetet?

– Jag vill inte utmåla SD som en paria. Vi har en demokratisk styrning och det respekterar jag. Däremot kommer vi aldrig att samarbeta med dem politiskt.

Många LO-medlemmar säger att de anser att SD är ett bättre parti än vad Socialdemokraterna är, hur ser du på det?

– Det grundläggande problemet är att vi inte nått ut med vår välfärdspolitik. Vi kan inte göra de satsningarna vi vill i kommunen. Staten måste skjuta till mer pengar, det är traditionell socialdemokratisk fördelningspolitik. Det är statens ansvar att ge mer pengar till skolan och äldreomsorgen.

Extraval?

Dan Nilsson anser att det finns en gräns för hur mycket som socialdemokraterna ska kunna vika sig i förhandlingar med samarbetspartier när det gäller styret av Sverige.

– Jag anser att kan vi inte få igenom vår politik är det läge att lämna över till några andra.

Vad är vår politik?

– Det är en rad olika saker, skolan till exempel. Nu tar man bort värnskatten, det borde varit bättre att lägga de sex miljarderna på skolan.

En annan fråga som Dan Nilsson vill belysa är ersättningarna till kommunerna för flyktingmottagning.

– Efter två år försvinner stödet från staten till de nyanlända. Det skapar ett hårt tryck på kommunerna och det måste vara statens uppgift att kompensera kommunerna för det ansvaret de tar.

Samarbete med Liberalerna

När det gäller kommunalpolitiken i Västervik fick Liberalerna igenom väldigt mycket av sina förslag i kommunens budget, vilket fick dem att rösta ja för den minoritetsbudget som S, C och MP lade fram.

Hur lyckades ni med det?

– Någonstans har vi en gemensam grundsyn för vad samhället ska ta ansvar för. Vi hittade en gemensam syn utifrån humanismen och hur kommunen ska utvecklas.

Det upplevs som om klimatet har blivit hårdare inom kommunpolitiken, uppfattar du det så också?

– Det är klart att vi ska ha debatter i KF. Men ansvaret läggs på oss att vara pragmatiska och ödmjuka. Jag vill inte gå in i så hård polemik utan försöker ta mitt ansvar. Man kan dock säga att det blivit väldigt högt till tak efter valet 2018, det spårar till och med ur ibland.

Hur ser du på alla återremisser som röstats igenom de senaste månaderna?

– En utstuderad taktik. Återremiss ska vara ett skydd för oppositionen, men när man använder det instrumentet i ärende som behandlats och utretts i ett eller flera år är det olyckligt. Kommunen tappar bara tid och våra anställda får jobba med det istället för att arbeta med att utveckla kommunen.

Om ni satt i opposition skulle ni göra på samma sätt?

– Vi satt i opposition ganska länge och vi gjorde inte det så ofta.

Varför?

– Vi försökte dra vårt strå till stacken för kommunens utveckling. Samtidigt förstår jag att man vill driva opposition och komma med lösningar. Det är viktigt och avgörande för kommunens utveckling.

Medgångar

Det låter som om Västerviks kommun bara är en massa motgångar men det finns flera medgångar också.

Vilka är de viktigaste medgångarna som skett under året?

– Jag tycker att vi påvisar att Västerviks kommun står sig stark och är i utveckling. Det syns inte minst i SCB:s stora befolkningsundersökning, där kommuninvånarnas svar pekar på att det mesta går uppåt i kommunen. Jag tycker också det är roligt att skolresultaten går åt rätt håll och är så bra. Att det blir Gotlandstrafik mellan Västervik och Visby nästa år är också viktigt. Jag vill också säga att det jobb vi startade för några år sedan för att kommunen ska bli en bra arbetsgivare har varit framgångsrikt men vi är inte i mål än.

Dan Nilsson tycker också att de investeringar som gjorts i kommunen är viktiga.

– Vare sig det byggs flytande hotell, hyresrätter, trygghetsboende eller bostadsrätter så byggs de för att det finns ett behov. Jag tycker att vi kommer närmare vår vision att vi ska ha bra livskvalitet varje dag.

Hur var det att vara med i SVT:s opinion Live i februari?

– Vi har vissa utmaningar med de särskilda boendena. Resultatet visar att vi har en del att jobba med samtidigt som hemtjänsten visar höga kvalitetsresultat. All heder till de personer som jobbar med den frågan. Jag kan vara ödmjuk och säga att det som kom fram blev till något positivt i slutändan.

Ni är inte i mål än vad det gäller den frågan, vad har ni kvar?

– Skapa bättre förutsättningar för våra anställda, schemafrågor och mer utbildningsinsatser.

Enprocentmålet

Västerviks kommunfullmäktige har beslutat om att införa ett enprocentmål för nämnder, vilket innebär att de ska minska sina kostnader med en procent. 

Det framförs mycket kritik om det beslutet?

– Det är nödvändigt att vi hittar en samsyn i den frågan snart. Det en del inte vill förstå är att det inte blir mer pengar ut i verksamheterna om enprocentmålet tas bort. Nämnderna får samma ram som tidigare. Enprocentmålet eller förbättringsmålet ska gå till förbättringar i verksamheten som gör att man jobbar smartare ute, inte att personalen ska springa snabbare och längre. Det ska skapa mer resurser genom utveckling till verksamheterna.

Det har varit mycket tal om de kommunala bolagen den senaste tiden. Hur ser du på att det finns de som vill se över vad de ska göra och inte göra?

– Man glömmer bort att det är allmännyttiga bolag. Tittar man på Bostadsbolaget är den största aktören i kommunen vad det gäller hyresrätter. De bygger nya hyresrätter nu, vilket annat privat bolag är det som bygger hyresrätter i vår kommun? Vi måste ha ett starkt bolag som klarar så stora och långa investeringar som det är att bygga hyresrätter.

– När det gäller VMEAB tycker jag det är bra att det finns ett kommunalt bolag som tillhandahåller både tjänster och kompetensansvar.

Varför?

– En av de viktigaste utgångspunkterna är att de kommunala bolagen är avgörande för fortsatta och tidigare investeringar, vi behöver inte låna lika mycket för att vi har välskötta kommunala bolag. Ett litet exempel är, säljer vi ut bolagen finns det inte någon som kan ingripa snabbt som vid oljeutsläppet i Flatvarp. Då måste tjänsterna först handlas upp innan någon kan göra en sådan insats.

Vad har du för hobby när du inte jobbar politiskt?

– Det går åt mycket tid i politiken. Men under sommaren tycker jag om att vistas i skärgården. Annars är det musik. Jag lyssnar mycket på musik, det är mitt stora intresse, säger Dan Nilsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: