Lena Hallengren vill inte signalera om lättnader för tidigt, med risken att människor då slappnar av. Foto: Skärmdump
Socialministern Lena Hallengren, från Kalmar län, gick i slutet av förra veckan ut i en intervju med TT om att vi kanske inte kan gå tillbaka till ett samhälle som vi hade innan pandemin.
Ett uttalande hon fick kraftig kritik för från alla politiska håll.
– Liberalerna kommer aldrig medverka till att regeringen tar sig makten att begränsa enskildas friheter för att vi har ett virus i samhället, sa Nyamko Sabuni (L) till SVT Nyheter.
Under en länsgemensam pressträff, före den intervjun, ställde vi frågor till Lena Hallengren om när vaccineringen kan ha kommit så långt att samhället går att öppna upp och restriktioner kan lätta.
– Den 12 maj ska Folkhälsomyndigheten återkomma till regeringen med en bild – eller egentligen en plan – för hur vi ska förhålla oss till nivåer, intervaller, tryck på vården, smittspridning och vaccinationsgrad för att kunna göra lättnader och i vilken ordning vi kommer kunna lyfta på restriktioner. Det är en svår fråga att svara på och det är väldigt komplicerat. Vi behöver förhålla oss till de här avvägningarna. Johan Carlson (generaldirektör på FHM, reds.anm.) har sagt att sannolikheten är stor att smittspridningen går ned innan vi hunnit vaccinera hela befolkningen. Sedan är det så att det finns grupper i samhället som inte vill eller kan vaccineras. Vi behöver få ned smittspridningen, men på sikt är vaccinationsgraden ljuset och hoppet, men pandemin är inte över för det. Vi kommer behöva behålla testkapacitet och insikten om att viruset är kvar i samhället, säger Lena Hallengren.
"Risken att man slappnar av"
Den senaste tiden har mellan 40 och 50 personer vårdats på sjukhus för covid-19 i Kalmar län.
– Vården är hårt belastad och man kan bara tänka hur det skulle se ut om man helt struntade i restriktionerna.
När lättnader kan börja göras kan hon inte säga.
– Jag kan inte säga när det blir, men vi vill göra lättnader så fort möjligheten finns. Alla vill dit, men vi kan heller inte signalera för tidigt för då är risken att människor slappnar av. Det handlar väldigt mycket om tajming de kommande veckorna, annars ökar smittspridningen.
Förra sommaren gick smittspridningen ned ordentligt under sommaren, men Hallengren betonar att inget sker av sig självt.
– Det viktigaste är att inte bjuda viruset på trängsel och närhet. Det är ett bedrägligt virus och man vet inte exakt varför det minskade förra sommaren.
Glad och stolt
Lena Hallengren ville även poängtera hur glad och stolt hon är över hur snabbt vaccineringen går framåt i hennes hemlän.
– Det är väldigt roligt att vi lever i den del av Sverige där vi är så bra på att vaccinera, men det är viktigt att vi lyckas i hela Sverige. Det finns mycket att glädjas åt när det gäller det, men samtidigt har vi fortsatt en hög smittspridning och ett hårt tryck på vården. Vi behöver fortsatt kämpa på hårt i några veckor till. Vi är på målsnöret och det vore olyckligt om vi föll där.