Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Moderaterna om kommunens budget: ”Inte rätt läge att fatta beslut nu”

Jon Sjölander (M)

Moderaterna om kommunens budget: ”Inte rätt läge att fatta beslut nu”

Moderaterna i Västerviks kommun står fast vid att det inte är rätt läge att fatta beslut om kommunens budget i dessa osäkra tider.


 



 


- Vi kan konstatera att fler och fler kommuner och regioner väljer att flytta fram beslutet om sin budget, säger Jon Sjölander (M).


 


  

Annons:

Jon Sjölander är både kritisk och positiv till hur samtalen i kommunstyrelsen föll ut under måndagen. Det han är mest kritisk till är att den minoritetsledda styret i kommunen (S,C och MP) redan i juni vill fatta beslut om kommunens budget för 2021.

- Jag tycker mig se att den budget som läggs fram inte har stöd av majoriteten av ledamöterna i kommunfullmäktige, vilket visar på hur osäkert underlaget är, säger Jon Sjölander.

Han menar att minoritetsstyret har liten förståelse för det läge kommunen står inför.

- Det grundar sig i ett svagt ledarskap, säger han.

Kommer ni att rösta för en återremiss av budgeten?

- Det återstår att se.

Moderaterna anser att det är väldigt svårt att veta hur skatteintäkterna och de statliga bidragen kommer att bli famöver, vilket gör att det ekonomiska läget är allt för svårt att förutse.

Positiva samtal

Trots att Moderaterna är kritiska till att budgetbeslutet ska tas upp i kommunfullmäktige den 15 juni, ser man några eftergifter från minoritetsstyret.

- Det som är bra är att det nu finns en möjlighet att revidera budgeten i november.

Det är en fråga som Moderaterna drivet en längre tid.

- Det hade varit bra om vi redan den 20 april fattat det beslutet. Nu har vi tappat tre månader av politiskt arbete.

Vilka frågor är det som ni ville jobba med under de månaderna?

-  De demografiska utmaningarna, näringslivspolitiken samt ekonomiska utmaningar kommunen står inför. Allt handlar om att ha en stark välfärd för våra medborgare, säger Jon Sjölander.

Han är också kritisk till att kommunledningen vill använda sju miljoner kronor av de sparade medel i resultatutjämningsreserven.

- De pengarna ska användas i tider när det är tufft som det är nu, men man måste samtidigt arbeta med långsiktiga lösningar som stabiliserar kommunens ekonomiska problem. Att endast täcka underskott är inte långsiktigt hållbart. Hanterar vi inte detta långsiktigt kommer vi se kraftiga skattehöjningar åren framöver och försämrad välfärd, säger Jon Sjölander.

  

Fram till november månad kommer en bred politisk arbetsgrupp att se över de utmaningar som kommunen står inför i framtiden

- Vi kommer att göra vad vi kan för att kommunen ska klara sig igenom de utmaningarna, säger Jon Sjölander.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: