Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Revisorernas svar om hur förbättringsarbetet går i kommunen

Revisionsbolaget Ernst & Young har granskat hur kommunstyrelsens och nämndernas effektiviseringsarbete gått, sedan det infördes att nämnderna skulle spara en procent av sin budget per år. De ser tre åtgärder som de riktar till kommunstyrelsen som initialt behöver förändras.

Annons:

Syftet med granskningen var att undersöka vilka konsekvenser effektiviseringskraven får för nämnderna när de ska spara en procent av sin budget för att på det sättet öka sin effektivisering av verksamheterna och om effektiviseringen kan genomföras på ett ändamålsenligt sätt. Ernst & Young har kommit fram till tre åtgärder som de rekommenderar att kommunstyrelsen genomför.

  • Definiera vad förbättrings-och effektiviseringsarbete innebär.
  • Ta fram riktlinjer som beskriver hur förbättrings- och effektiviseringsuppdraget ska genomföras och följas upp.
  • Säkerställ att definition och framtagna riktlinjer blir kända i hela organisationen.

Lämnat in en motion

Moderaterna Helena Sjöholm och Harald Hjalmarsson lämnade i november 2018 in en motion om att en redovisning och plan för förbättringsarbetet ska genomföras. Motionen ansågs som besvarad av kommunstyrelsen med tillägget: Att i samband med budgetprocessen brett diskutera att ta fram riktlinjer som beskriver hur förbättrings- och effektiviseringsarbetet ska genomföras.

– Vi kan inte se att motionen är besvarad. Vår bild är att det inte finns en tydlig effektivisering, säger Jon Sjölander (M).

Han tycker att effektiviseringar idag slår mot skola och äldreomsorg.

– Vi måste ha en modell som jobbar både kort- och långsiktigt som verkar för bättre ekonomi och bättre kvalitet. Vi anser att effektiviseringar ska kunna mätas i pengar.

"Hade missgynnat kommunen"

Dan Nilsson försvarar effektiviseringarna som ska leda till lägre kostnader på en procent varje år.

– Hade vi inte jobbat på det här sättet hade det missgynnat kommunen. Däremot måste vi se till att effektiviseringsbesluten inte blir för komplicerade utan att de kan följas upp av verksamheterna, säger han.

Conny Tyrberg (C) försvarar också arbetssättet kommunen har valt att arbeta med.

– Det sker ett nytänkande ute i verksamheterna och det är så utvecklingen sker.

Jon Sjölander håller med men eftersöker ett mer flexibelt sätt att minska kostnaderna.

- Man kanske inte ska kräva att varje verksamhet ska spara just en procent, det kan vara 0,5 procent på en verksamhet och 0,7 procent på en annan verksamhet, säger han.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: