Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Ny småföretagsbarometer för Kalmar län:
  • Ny småföretagsbarometer för Kalmar län:

    Från vänster:
    Ulf Johansson (Företagarna Västervik), Pål Eriksson (Tjustbygdens Sparbank), Peter Hirschman (Jojjen), Roger Wallin (Företagarna) och Fredrik Wall (Företagarna Västervik).

Ny småföretagsbarometer för Kalmar län: "Nattsvart"

Den senaste Småföretagsbarometern bär en tydlig skugga av coronakrisen. Enkäten visar på en tydlig pessimistisk syn på framtiden för Kalmar läns företagare. Trots det, menar Roger Wallin på Företagarna, är det värsta förhoppningvis över.

Annons:

Tidigare i veckan kom Småföretagsbarometern, konjunkturenkäten som undersöker småföretagens uppfattning av ekonomin och deras förväntningar på framtiden. Idag höll Företagarna tillsammans med Tjustbygdens Sparbank pressträff där man diskuterade rapporten. Värd för pressträffen var förra årets företagare i Kalmar län Peter Hirschman och Jojjen.

Årets mätning visar på en kraftigt avmattad småföretagskonjunktur i Kalmar län. Även i landet i stort ser man en avmattad konjunktur för småföretagare och ett kraftigt fall efter coronavirusets spridning. Enkäten visar att företagarna i Kalmar län upplever en kraftigt minskad tillväxttakt, samtidigt som prognoserna för framtiden är mycket pessimistiska. Sammantaget förväntar sig småföretagarna att konjunkturen nästa år hamnar lägre än vid båda Sveriges senaste finanskriser.

"Det skiljer sig mycket"

Roger Wallin, biträdande regionchef på Företagarna, menar att enkäten ser ”nattsvart” ut men att undersökningen gjordes när coronakrisen var som allvarligast och att företagen idag är mer hoppfulla.

– Det skiljer sig mycket mellan olika branscher, stora lantbruk i Kalmar län har till exempel inte påverkats så mycket medans restaurang- och hotellbranschen är hårt drabbade fortsatt, säger Roger och fortsätter:

– I början fick vi in massor av paniksamtal från företagare som inte trodde sig klara krisen, men det har lugnat ner sig nu. Man har tittar över kostnader och börjat arbeta framåt.

Turismen kan ge positiv effekt

I Kalmar län har fem av fem nya jobb de senaste åren skapats av just småföretag, i år tvingas många företag göra indragningar till följd av coronaviruset. I Småföretagsbarometern vittnar företagen om att sysselsättningstillväxten mattats av i länet. Det innebär att antalet företag i länet som har minskat sin personalstyrka är fler än antalet som har ökat den. I denna mätning placerar sig länets företagare under riksgenomsnittet. Roger Wallin menar att det behövs skapas förutsättningar för att anställa och driva företag.

– De förändringar vi vill se är att man skapar förutsättningar för företagen att anställa rätt kompetens, sänkt kostnad för anställning och öka incitamenten till att driva företag, menar Roger Wallin.

Thomas Eriksson, VD på Västervik Framåt, menar att de förändrade reserekommendationerna från folkhälsomyndigheten är viktiga för Västerviks näringsliv och kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) menar att man arbetar med att ”coronasäkra” turistmiljöer i kommunen.

– Campingarna har fler bokningar nu, även om hotellen har det fortsatt svårt. Människor har förändrat sitt resemönster och bokar på kort varsel, vilket gör det svårt för hotellen, säger Thomas Eriksson.

"Inte lika panikartad"

Både på riks- och regionnivå kastar sig coronakrisen som en stor skugga över enkätsvaren. Konjunkturens fall ökade dramatiskt under mars och april och småföretagen räknar med att viruset förändrat deras möjlighet för tillväxt. I Kalmar län väntar orderingången det kommande året nå historiskt låga nivåer, till följd av pandemin. Samtidigt menar både Roger Wallin och Thomas Eriksson att stämningen är mer positiv nu än för några veckor sedan bland länets företagare.

– Vi pratar med många företagare och det märks att situationen inte är lika panikartad som den var. Många hade inte om att de inte skulle överleva ens en månad men det har ändrat sig. Nästan ingen har en så kort överlevnadstro även om det fortfarande är väldigt mycket oro, säger Thomas Eriksson.

– Majoriteten av företagen i länet ser en expansion långsiktigt. Företagen ser livet efter corona nu, säger Roger Wallin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: