Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
”Finns fortfarande stor utvecklingspotential”

ALV:s nuvarande vd Joacim Johansson är säker på att försäljningen tjänat både ALV och kommunen väl. Foto: Jakob Karlsson

”Finns fortfarande stor utvecklingspotential”

– ALV hade med all säkerhet inte kunnat ha samma investeringstakt med kommunen som ägare.
Det säger Joacim Johansson, som tog över vd-posten 2014.

Annons:

Flera nya, stora miljöer som Mattisborgen, Katthult, Bröderna Lejonhjärta och Villa Villekulla. En helt ny boendemiljö i anslutning till parken. Besöksrekord efter besöksrekord. Sedan Astrid Lindgrens Värld såldes till Saltkråkan, i dag Astrid Lindgren AB, 2010 har parken vuxit som bara den.

– Utöver de hårda investeringarna har det hänt mycket på den mjuka sidan. Värdskapet har utvecklats, teatern är på en ännu mer professionell nivå och det har hänt mycket kring maten sedan snabbmaten kastades ut 2010. Vi gör hela tiden förändringar för att bli ännu bättre, säger Joacim Johansson, som är inne på sin sjunde säsong som vd.

"Blivit ständiga diskussioner"

Själv var han inte med när parken såldes för tio år sedan, men har förstås fått höra om turbulensen i efterhand. Han kan förstå att känslorna var upprörda, men menar att det var helt rätt beslut att sälja. Han tycker dessutom att köpesumman var rimlig.

– Med facit i hand blev ju utfallet bra, vilket jag tror att de allra flesta är överens om. Vi hade inte alls kunnat göra samma investeringar med kommunen som ägare. Det hade också blivit ständiga diskussioner kring våra skattepengar, säger han.

Lockade nästan 540 000 besökare

2019 slog Astrid Lindgrens Värld alla tiders besöksrekord med 537 241 besökare. Och det är inte bara besökarna som blivit fler det senaste decenniet, även personalstyrkan har utökats rejält. I nuläget har Astrid Lindgrens Värld 63 personer tillsvidareanställda (9 av dessa jobbar på Näs), jämfört med 23 år 2009. Det ska förstås tilläggas att en stor del av personalen permitterats på grund av coronapandemin, vilket vår tidning berättat om i andra artiklar. 

Under sommaren är man förstås betydligt fler – i juli förra året gjordes runt 550 löneutbetalningar. Joacim Johansson kan inte peka ut någon enskild framgångsfaktor, utan menar att det är många olika saker som gjort att Astrid Lindgrens Värld kunnat växa så mycket.

– Framgång bygger ofta på många detaljer, det är sällan en enskild sak som är avgörande, säger han.

Josefine Antonsson

Fotnot: Texten har även publicerats i vårt näringslivsmagasin som du kan läsa här.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: