Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Beskedet: BANK! Västervik Street Art blir av

    Väggkonstverk signerade Lula Goce och Mantra från BANK! Västervik Street Art 2019. Foto: Anders Sjögren

  • Beskedet: BANK! Västervik Street Art blir av

Beskedet: BANK! Västervik Street Art blir av

Nu är det klart. Återigen besöks Västerviks kommun av superstjärnor inom street art. Mellan 16-22 Augusti kommer 1500 kvadratmeter målas i kommunens norra del.

Annons:

Mellan den 16-22 augusti intar världskända väggkonstnärer kommunens norra del. Efter en tid av ovisshet kom i tisdags det efterlängtade beskedet av BANK! Västervik Street Art Festival återigen arrangeras.  – Om någon bad mig arrangera ett så corona-vänligt evenemang som möjligt då hade jag gjort en street art festival likt BANK!, säger festivalens projektledare Albin Wiberg.

Årets upplaga av festivalen blir den andra i ordningen. Förra årets festival förde med sig populära väggmålningar på byggnader som Tullportens Galleria, Ellen Keyskolan och Västerviks sjukhus. I år färdas festivalen till kommunens norra del. Väggar i Edsbruk, Gamleby, Blackstad, Överum, Helgenäs och Loftahammar kommer att få sig ett nytt utseende.

– BANK är treårigt evenemang. Första året var vi Västervik, i år är det norra kommundelen som gäller och nästa år är det den södra delen, säger Albin Wiberg och fortsätter:

– Jag vill att alla i kommunen ska kunna känna sig delaktiga i festivalen.

Gästas av storstjärnor

Likt förra årets festival besöks årets upplaga av några av världens superstjärnor inom street art. Albin Wiberg jämför dem med tennisens Roger Federer, Serena Williams och Rafael Nadal.

– Det är som att få Lady Gaga till Visfestivalen. Som projektledare är det nästan så att man får nypa sig själv i armen, säger Albin Wiberg.

Sammanlagt rör det sig om omkring 12 internationella konstnärer. Albin Wiberg menar att förra årets succéevenemang satte Västervik på kartan inom street art världen och att det i år var lättare att boka de allra största namnen. Att konkurrera med kommersiella aktörer menar Albin Wiberg är omöjligt med festivalens budget, istället handlar det om att erbjuda en bra upplevelse och fina väggar. Några av de inbokade konstnärerna är Mantra och Curtis Hylton som båda deltog vid förra årets evenemang, medans street art kändisar så som Telmo Miel och Smugone är nya namn för festivalen.

Den största väggen ligger vid Överums bruk och är 300 kvadratmeter stor. Förutom väggkonstnärerna, som står för ungefär 15 verk på sammanlagt 1500 kvadratmeter, kommer lokala konstnärer pryda elskåp runt om i norra kommundelen.

Coronavänligt

Det rådde länge en ovisshet kring huruvida evenemanget skulle kunna arrangeras under rådande omständigheter. I tisdags kom beskedet att festivalen åter blir av, något som Albin Wiberg gläds åt.

– Jag är jätteglad över det positiva beskedet. Ingen festival är viktigare än folkhälsan, så det är roligt att vi kan arrangera festivalen på ett säkert sätt, säger Albin Wiberg.

Väggmålningarna skapas på sex olika orter i kommunen och på plats kommer det finnas funktionärer som ser till så att åskådarna aldrig är fler än vad som är tillåtet. Dessutom kommer skyltar påminna publiken om att hålla avstånd. De inresande konstnärerna bor avskilt och uppmanas ha koll på sina symptomer.

– Jag tänker att man åker runt och tittar på de olika målningarna, kanske inte stannar så länge på varje ställe. Fördelen med street art att de finns kvar i minst fem kanske till och med 30 år fram i tiden och de kan besökas när som helst under den tiden, säger Albin Wiberg.

– Om någon bad mig arrangera ett så corona-vänligt evenemang som möjligt då hade jag gjort en street art festival likt BANK!, säger Albin Wiberg.

Festivalen går av stapeln mellan 16-22 augusti.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: