Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Miljökämpen kommer till muséet: ”Det lönar sig att kämpa”

Patrik Waernbaum visar film den 10 mars på Västerviks museum.

Miljökämpen kommer till muséet: ”Det lönar sig att kämpa”

Allt sedan boken ”Tyst vår” kom ut 1966 har människor med ideellt arbete jobbat för att miljön och klimatet ska bli bättre. Många gånger har dessa människor lyckats och miljön och klimatet har blivit bättre.
– Vi får inte glömma alla insatser som gjords och alla segrar som miljöintresserade människor stått för, säger Patrik Waernbaum, filmare som numera bor i Västerviks kommun.

Annons:

Patrik Waernbaum har jobbat åt SVT och bland annat filmat för ”Mitt i naturen”. Sedan fem år tillbaka bor han i Västerviks kommun. I sitt arkiv av olika filmer har flera som visar hur naturintresserade människor lyckas väcka uppmärksamhet och få politiker att lyssna och förändra beslut.

Tisdagen den 10 mars kommer han till Västerviks Museum för att visa sex eller sju av de filmerna som betytt mycket för miljön och han kommer också att berätta om historien till varför filmerna gjordes, föreläsningen kallas ”Det lönar sig att kämpa”.

- När folk går samman och jobbar ideellt skapas en kraft som är svår att stå emot. Det visar alla de segrar som miljöengagerade människor har tagit genom åren, säger Patrik.

"På det sättet har vi lyckats"

Han nämner protester mot vete som betades med kvicksilver för att stå emot insektsangrepp. Betningen förbjöds i mitten av 1960-talet. Tio år senare förbjöds DDT.

- I Sverige har vi jobbat så mycket med opinion och på det sättet har vi lyckats.

En annan film om ett miljöarbete som gjordes i Västerviks skärgård, där Patrik filmade för ”Mitt i naturen” var skogen på Södra Marmö och Ringholmen.

- Naturskyddsföreningen ringde redaktionen och berättade om att skogen skulle avverkas på öarna. Vi åkte dit och gjorde ett inslag i TV-programmet och resultatet ser vi nu, området är ett naturreservat.

Patrik kommer också att berätta om de insatser som gjordes för att få stopp på stölden av rovfåglar i Tjust. Där framför allt berguvar stals i bon, för att föras utomlands och ett liv i fångenskap. 

Framtidstro

Han vill gjuta mod i alla som idag kämpar för en bättre miljö och ett bättre klimat.

- Många suckar och säger hur ska vi kunna skapa en bättre miljö. Titta tillbaka i historien och se vad man lyckades med. Politiker ska lyssna på folket och har folket tillräckligt stark röst så lyssnar politikerna, säger Patrik.

Han berättar att han var med på ett politiskt möte i januari i år, där klimat och miljö diskuterades.

- Alla partier var där och jag märkte att miljöfrågor får ta plats. Man vill hitta lösningar. Det är otroligt hur liten skillnad det är mellan partierna allt ifrån SD till MP har i princip samma inställning, miljöfrågorna är viktiga vi ska bara hitta lösningar, säger Patrik Waernbaum.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: