Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mjölkbonde döms till höga böter för djurplågeri

En mjölkbonde i Västerviks kommun, döms av Kalmar tingsrätt till höga böter för djurplågeri. 25 av hans kor transporterades till ett slakteri och där noterade en veterinär hur illa det var ställt med flera av djuren. Lantbrukaren menar att veterinären överdrev kornas skador.

Annons:

Det var den 1 oktober 2018 som en transportbil med kor från gården i Västervik anlände till ett slakteri i Kalmar. En veterinär från Livsmedelsverket besiktiga korna. I rätten uppger veterinären att man redan på håll kunde se i vilket dåligt skick några av korna var i.

Flera av djuren var i dålig kondition, men det var främst tre kor som veterinären anmälde lantbrukaren för som djurplågeri.

Den ena kon var kraftigt uttorkad. Den andra kon var kraftigt smärtpåverkad beroende på en svår infektion i höger framben där det rann var och blodblandad vätska ifrån. Kon hade svårt att gå och stödde höger framben mot det vänstra när hon gick framåt vilket fick djuret en onaturlig gång.

Den tredje kon var kraftigt avmagrad, klövarna förväxta och fötterna svullna vilket är tecken på långvarig infektion.

Nekar till brott

Mjölkbonden nekar till brott och menar att det fanns tecken på att hans kor var påverkade men inte i sådan omfattning som veterinären påstår.

Till sitt försvar säger han att sommaren 2018 var extrem varm och djuren påverkades kraftigt. Alla kor fick daglig tillsyn och var någon av korna i dålig kondition togs den åt sidan för åtgärder.

Mjölkbonden menar också att de kor som han anmält till slakt inte fick komma till slakteriet i tid. Han hade ringt slakteriet två månader innan men första tiden som slakteriet hade tid var i början av oktober.

Kalmar tingsrätt finner att det finns grund för åtalspunkterna och dömer lantbrukaren till 15 000 kronor i böter och villkorlig dom.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: