Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Omstridda skateramper blir politisk fråga

    Några av ungdomarna som saknar skateramperna i Stenhagen. Herman Ankarman och Love Ström i mitten. Foto: Hedvig Holgersson

  • Omstridda skateramper blir politisk fråga

    Jon Sjölander (M) och Urika Hallberg ifrågasätter kommunens beslut. Foto: Hedvig Holgersson

  • Omstridda skateramper blir politisk fråga

    Aktivitetsytan vid Stenhagen står nu återigen tom efter att ungdomarnas egenbyggda ramper avlägsnats. Foto: Hedvig Holgersson

Omstridda skateramper blir politisk fråga

Förra veckan togs några skateramper borts i Stenhagen i Västervik, något som kritiserats av flera ungdomar och föräldrar. Nu vill Jon Sjölander (M) att frågan lyfts på politisk nivå samtidigt som kommunalrådet Dan Nilsson (S) tror att en skatepark snart är på plats i Västervik.

Annons:

Det var i förra veckan som kommunen tog bort den skatepark som några ungdomar monterat på aktivitetsområdet i Stenhagen. Anledningen var att ramperna saknade tillstånd. Beslutet kom sedan att kritiserar av flera ungdomar och föräldrar. På bara några dagar hade skateparken blivit ett populärt tillhåll för barn och ungdomar i alla åldrar, tills den monterades ned. I fredags kallade Jon Sjölander (M) till en presskonferens i Stenhagen för att diskutera saken.

– De kom hit och bara tog bort allt, utan att säga till. Jag blir helt gråtfärdig, säger Ulrika Hallberg under presskonferensen, mamma till två av de barn som hängde vid skateparken, och beskriver hur länge man försökt få till en plats där barnen kan umgås.

– När det handlar om att ungdomar tar initiativ då ska vi vuxna inte komma mellan med en massa byråkrati. Vi måste se möjligheterna, särskilt när de handlar om ungdomars ideella engagemang säger Jon Sjölander (M).

Kan få konsekvenser

Dagens Västervik har tidigare rapporterat både om hur allt yngre brukar droger liksom att det råder en våg av skadegörelse i kommunen. Samtidigt river kommunen en skatepark som några ungdomar själva byggt upp, något som Jon Sjölander (M) menar klingar illa. Han menar att det är viktigt att uppmana och värna om ungdomars aktiviteter, och att det motsatta kan innebära stora konsekvenser.

– Nu har ju inte de här ungdomarna någonstans att vara, vilket ökar risken att man leds in på andra spår, säger Jon Sjölander (M) på en presskonferensen.

Jon Sjölander hoppas nu att kommunpolitikerna tillsammans kan lösa problemet. Han föreslår säsongsanpassat tillstånd för skateparken och tydliga ordningsregler. Han menar också att frågan om en större aktivitetshall i Västervik bör diskuteras i kommunfullmäktige.

Många klagomål

Enligt Christer Sneitz på kommunens samhällsbyggnadsenhet valde man att ta bort skateramperna efter att många klagomål från boende i området inkommit till kommunen.

– Det var mycket livlig aktivitet sent på nätterna och många i området klagade. Det som gick att flyttat har nu flyttats till Terranova, säger Christer Sneitz via telefon till DVV.

Även Dan Nilsson (S), kommunalråd i Västerviks kommun, hänvisar till formaliteter som anledningen till att ramperna togs bort, samtidigt är han positiv till en skatepark i Västervik.

– Även om egna initiativ alltid är bra har vi som kommun ansvar för alla invånare och det var långt ifrån alla som var nöjda med skaterampernas placering, säger Dan Nilsson (S) via telefon till DVV och fortsätter:

– Vi har kommit långt i planeringen av en skatepark i Västervik och för mig råder inga tvivel att det snart kommer finnas en.

"Det finns inget att göra"

Trots att förutsättningarna är goda för att Västervik kommer få en skatepark i framtiden, enligt Dan Nilsson (S), är ungdomarna vid Stenhagen uppgivna. Lowe Ström och Herman Ankarman är två av de ungdomar som hängde i skateparken. De vittnar om att det aldrig förekommit varken alkohol, droger, eller ens rökning för den delen, bland de skateintresserade ungdomarna och att man skulle ha förhållit sig till ordningsregler om sådana funnits. Istället för att kunna åka skateboard i Västervik tvingas de och deras kompisar nu till andra kommuners skateparker.

– Det är ju en fin sommarstad och en skatepark hade kunnat locka andra att komma hit istället för att vi ska behöva åka till till exempel Norrköping, säger Lowe Ström och Herman Ankarman instämmer.

På frågan om vad man ska hitta på nu istället svarar Lowe Ström:

– Det finns inget att göra.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: