Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Polisen: Barn i 13-årsåldern brukar narkotika

Synen på droger blir allt mer liberal i Västervik. Foto: Hedvig Holgersson

Polisen: Barn i 13-årsåldern brukar narkotika

Droger blir allt mer vanligt bland Västerviks ungdomar. Enligt Lisa Koblanck på polisen har barn så unga som 13 år påträffats med narkotika. Barnen riskerar dessutom att bli verktyg i de kriminella gängens drogförsäljning.

Allt fler unga i Västervik brukar narkotika, något som även Västerviks Tidningen uppmärksammat. Användandet av droger är utbredd bland yngre, och barn så unga som 13 år har påträffats med narkotika. Lisa Koblanck, chef på fokusgruppen mot narkotika och trafikbrott, menar att det finns en allt mer tydlig drogliberal syn i samhället.

– Det finns en etablerad uppfattning, hos framför allt unga, att till exempel marijuana är mindre farligt än alkohol, säger Lisa Koblanck och slår direkt ner att så skulle vara fallet. Hon menar att det finns stora risker i att använda droger, även om alkohol också kan vara farligt.

– Människor reagerar väldigt olika på droger. För många blir det en fruktansvärd upplevelse som kan vara väldigt farlig. Man ska inte heller glömma att även lättare droger, så som marijuana, är en inkörsport till tyngre narkotika. Det blir en jakt på ett rus där man hela tiden ökar substansen man stoppar i sig, berättar Lisa Koblanck.

Synen på droger blir allt mer accepterande

Liberaliseringen av synen på droger har dels lett till att fler brukar narkotika, dels att substanserna kryper lägre ner i åldrarna. Enligt Lisa Koblanck har Polisen påträffat narkotika hos barn så unga som 13-14 år. Hon menar också att det finns en risk att barn blir verktyg i försäljningen av droger.

– Är man under 15 är man inte straffmyndig. Man kan hantera och flytta narkotika utan något annat straff än ett samtal till socialen, säger Lisa Koblanck.

Inte unikt

Enligt Lisa Koblanck är den utvecklingen som sker i Västervik inte unik, utan något som pågår i stora delar av landet. Hon menar att det fortfarande finns tid att vända trenden och uppmuntrar föräldrar att engagera sig och prata med sina ungdomar.

– Det finns alltid stöd att få, både från skola och socialtjänst. Det är bättre att ta det i ett tidigt skede än när det redan är för sent, säger Lisa Koblanck.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: