Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Låg överdödlighet i länet under coronapandemin

Överdödligheten i länet låg på sju procent fram till vecka 22. Foto: MostPhotos

Låg överdödlighet i länet under coronapandemin

Sju procent. Så många fler har dött i Kalmar län i år jämfört med förväntat. Det visar siffror som Newsworthy tagit fram. 8 av 21 regioner i Sverige har en överdödlighet på minst 25 procent.

Annons:

Hur många fler dör under coronapandemin jämfört med ett vanligt år? Den frågan har Newsworthy kollat extra på och sammanställt siffror för cirka 500 regioner över hela Europa. Ungefär hälften har ungefär normala dödssiffror jämfört med ett ”vanligt” år. Det beror på att de restrikioner som satts in bidragit till att minska dödsfall i andra sjukdomar, såsom exempelvis säsongsinfluensan.

27 procent har en överdödlighet på minst 25 procent i Europa. I Sverige är det 8 av 21 regioner som har en överdödlighet på minst 25 procent, däribland Östergötalnd på 42. Överlägset värst siffror har Stockholm med 2 283 fler dödsfall än förväntat. Det motsvarar 71 procent.

Kalmar län har 41 fler dödsfall än väntat och det är sju procent. Fyra regioner i Sverige har en lägre notering i sammanställningen och Värmland, Blekinge och Västerbotten har ungefär lika många dödsfall som förväntat.

Siffrorna är baserade på data från vecka 1 till och med vecka 22.

Sämst i Norden

På en lista över de tio värst drabbade regionerna finns nio från Italien. Absolut värst påverkan har coronan haft i Bergamo där 6 120 fler personer dött än förväntat. Det motsvarar enorma 347 procent.

Ser man på Sverige som helhet har 4 764 fler personer dött än förväntat. Det är 26 procent mer och en av de högsta ökningarna i hela Europa. Storbritannien är värst drabbat med 43 procent, därefter följer Spanien med 41, Italien och Belgien med 40, Nederländerna med 30 och sen kommer Sverige.

Fem av de europeiska länder som är med i statistisken lyckas med konststycket att notera en lägre dödlighet än förväntat under en pandemi. Bäst är Norge som har elva procent färre döda än förväntat. Våra övriga grannländer noterar enormt mycket bättre siffror än Sverige. Danmark har en procents högre dödlighet än förväntat och Finland fyra.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: