Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu munskydd i nära kontakt med covid-patienter. Foto: Pixabay

"Nya" covid-rekommendationer - inte nya i Region Kalmar

Folhälsomyndighetens nya rekommendationer gällande munskydd är inte alls nya i Region Kalmar, det menar Per-Åke Jarneheimer Olsson, hygienöverläkare på Region Kalmar. Samtidigt råder en oro hos undersköterskor i kommunen gällande användningen av smittskyddsmaterial.

Annons:

Den 8e juni rapporterade DVV om kommunens nya riktlinjer för kommunens äldreboenden. I de nya riktlinjerna står det att vårdpersonalen måste hushålla med munskydd och istället använda sig av visir. Jörgen Olsson, socialchef i kommunen, sa då till DVV att kommunen hade ett stort lager med skyddsutrustning och att de nya riktlinjerna följde folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten har tidigare inte velat fastställa munskydd som ett krav för landets äldreboenden, istället skulle riskbedömningar göras på lokal nivå. Under torsdagens presskonferens svängde dock myndigheten i sina rekommendationer – nu ska munskydd användas vid all vårdkontakt med brukare på äldreboendena där man misstänker smitta. Anledningen till det nya beskedet är att det varit svårt för små organisationer att göra den typ av riskbedömningar som krävts, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på presskonferensen.

"Nya" rekommendationer - redan etablerat

Per-Åke Jarneheimer Olsson, hygienöverläkare på Region Kalmar, menar att de "nya" rekommendationerna inte alls är nya för regionen.

– De riktlinjer vi har och de rekommendationer Folkhälsomyndigheten nu går ut med är att visir och munskydd ska användas i nära vård, mindre än två meter, av patienter med symptom på eller bekräftad covid-smitta, berättar Per-Åke Jarneheimer Olsson och fortsätter:

– Tidigare hade Folkhälsomyndigheten rekommendationen att det berodde på vad man skulle göra med patienten, men vi tyckte att det är väldigt svårt att veta när man kommer in hos patienten eller brukaren. Utan att man har tänkt det kanske man får en nära kontakt med patienten, säger Per-Åke Jarneheimer Olsson och menar att det är därför man varit tydligare i sina riktlinjer än vad Folkhälsomyndigheten har varit.

Smittskyddsmaterial - ingen bristvara

DVV har tidigare pratat med undersköterskor som upplevt en otrygghet i att inte bära munskydd i all kontakt med patienter, till följd av kommunens riktlinjer gällande att hushålla med skyddsmaterial. Ingela Svensson (C), ordförande för Socialförvaltningen i Västervik, menar att man hela tiden följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer men att hon själv inte heller har upplevt att det varit någon brist på skyddsmaterial.

– Vi har följt rekommendationerna från regionen där man säger att munskydd ska användas i nära arbete med patienten. Vad jag vet har alla vårdgivare i kommunen haft tillgång till både munskydd och visir när det kommer till nära kontakt med vårdtagaren, säger Ingela Svensson (C).

Om det nu finns tillräckligt med skyddsmaterial, varför har då inte undersköterskor kunnat ha munskydd i all kontakt med vårdtagare?

– Det kan jag inte svara på, säger Ingela Svensson (C).

Per-Åke Jarneheimer Olsson menar att munskyddet inte behövs för att motverka så kallad droppsmitta så länge vårdgivaren har visir. Han menar också att själva smittspridningen är mindre hos personer som inte uppvisar symptom.

– Visiret används som en säkerhetsåtgärds i kontakt med alla gamla och sköra, för att dessa inte ska smittas av personal. De nya riktlinjerna från Folhälsomyndigheten gällande visir och munskydd gäller bara brukare som uppvisar symptom på smitta, det är viktigt att komma ihåg, menar Per-Åke Jarnheimer Olsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: