Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
I morgon öppnar ALV – så ser bokningsläget ut:

I morgon öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen. Foto: Ossian Mathiasson

I morgon öppnar ALV – så ser bokningsläget ut: "Känns jätteroligt"

En dryg månad efter att Astrid Lindgrens Värld hade tänkt öppna är det nu dags. I morgon slås portarna upp – för maximalt 1 500 besökare.
– Det känns jätteroligt att äntligen kunna öppna, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

I slutet av mars kallade Astrid Lindgrens Värld till en pressträff där man berättade att parken inte öppnar som planerat den 15 maj. Orsaken vet alla vid det här laget.

Några månader senare – och nästan precis en månad efter det tilltänkta öppningsdatumet – är det dags för premiär på ALV med stora restriktioner. 

Den första dagen tillåts 1 500 besökare och sent på måndagen hade 1 200 biljetter sålts. 

– Tittar vi på biljetter så tycker jag att det säljer bra. Vi kanske inte når upp till 1 500 biljetter första dagen, men det ser jag inte som besvärligt. Vi vill börja försiktigt, även om vi är övertygade om att vi ska klara situationen. Beroende på vädret kan det nog bli ytterligare ett antal som köper biljett, säger vd:n Joacim Johansson.

ALV släpper just nu biljetter för en vecka i taget. 

– Det är ett nytt beteende våra gäster måste lära sig. Boendegäster är garanterade en biljett och behöver inte oroa sig för att de inte får biljett. Vi har en separat bokningssajt för årskortare.

Väldigt lite utländska bokningar

När det gäller bokningar för boendet kommer ALV från en längre tid nästan helt utan bokningar. 

– Sammanfattningsvis bokas det bra. Ända fram till mitten av mars bokades det bra, men när coronaviruset började etablera sig i Sverige blev det tvärstopp. Mars-april är vanligast våra starkaste bokningsmånader och vi är inte tillbaka på den nivå där vi var ifjol. 

I snitt har man en 50-procentig beläggning från att parken öppnar fram tills en bit in i juli. 

– Det började bokas bättre när det blev klart att vi skulle öppna den 17 juni och det släpptes på reserestriktionerna. Det är ju gästerna som kommer något längre ifrån som bokar boende. I snitt kan man säga att vi har en 50-procentig beläggning från nu tills en bit in i juli. 

Finns det utländska bokningar?

– Det är oerhört lite utomlands. Det var lite utländska gäster inledningsvis, men förra veckan bestämdes det att vissa delar av Tyskland var tvungna att sättas i karantän om de skulle åka till vissa länder. Det gav effekten att det slutade komma bokningar från Tyskland. Vi får invänta några veckor till och se hur det utvecklar sig. Kommer man våga resa till Sverige för att turista? Vi får se. 

"Dubbelt ansvar"

ALV:s målbild är fortfarande att relativt snabbt kunna öka antalet besökare i parken.

– Hur det snabbt det går beror på hur vi och gästerna beter sig, det är dubbelt ansvar. Det handlar om det enskilda ansvaret också. Vi vill ganska snabbt öka, men tar det en vecka så gör det det, tar det en till så gör det det. 

Tror du att ni kommer kunna ha öppet som vanligt under sensommaren?

– Man önskar ju det, men min bild är att vi inte har några signaler om att restriktionerna förändras till slutet av juli och att vi ska få ta in som ett normalt år. Det känns en bit från att vi ska gå från det här till att ha ingen begränsning alls. 

"Varit grön länge"

Att parken nu väldigt förskjutet ska öppna gläds Joacim Johansson förstås åt.

– Det känns jätteroligt att få öppna. Samtidigt känns det konstigt. Parken har varit grön länge, skådespelarna har repeterat länge och det här kommer bli en väldigt kort säsong. Men det känns mycket positivt att vi kan öppna och att gästerna vill komma. 

Från och med torsdag kommer även Astrid Lindgrens Näs att gå över till varje dag-öppet.

– Det man kan konstatera är att vi har en större andel utländska gäster där, så där vi tappar nog ännu mer. Där får man hoppas att restriktionerna ändras, för augusti brukar normalt sett vara väldigt stark med många utländska gäster. 

På Näs har antalet gäster ungefär halverats gentemot målbilden.

– Det har varit lite som vi antog. Det har varit bra på Näs, men vi märker att folk är försiktiga. Näs målgrupp är äldre och det är äldre som kanske är ännu mer försiktiga när det gäller att undvika folksamlingar och hålla avstånd till andra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: