Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Leif Svensson (V): ”Man letar efter en ny vattentäkt med många riskfaktorer”

Leif Svensson (V) frågade om dricksvattenförsörjningen i kommunen.

Leif Svensson (V): ”Man letar efter en ny vattentäkt med många riskfaktorer”

Leif Svensson (V) ville få besked om dricksvattenförsörjningen för Västerviks centralort och då statusen för sjön Hjorten kontra den tilltänkta vattentäkten i Edsåsen i Edsbruk. Han fick svar av Västervik Miljö & Energi AB:s ordförande Bo Jonsson (C).

- Det finns ingen anledning eller skäl att frångå de av kommunen beslutade strategierna i vattenfrågan, sa Bo Jonsson.

  

Annons:

Leif Svensson ville veta varför VMEAB bara några veckor efter kommunfullmäktiges möte i april, där det klargjordes att det inte finns några problem med kommunens vattenförsörjning, ändå fattas beslut om bevattningsförbud.

- Det är inte ett trovärdigt förhållningssätt att svara så, sa Leif Svensson.

Han ifråga satte också dricksvattenkvalitén i Edsåsen, som just nu undersöks med provtagningar.

- Uppgiftslämnare har sagt att det är ett för järnhaltigt vatten, för liten mängd varför man nu söker nytt uttag.

Han pekar också på att det vatten som ska konsumeras i Västerviks kommun rinner förbi flera industrier i Östergötland och även industrier som tidigare funnits i Edsbruk.

- Man letar ny vattentäkt med många riskfaktorer.

Han undrar om det inte vore bättre att satsa alla de pengar som nu satsas i Edsåsen, på att åtgärda de problem som ytvattentäkten i Hjorten har idag.

-  Algblomningen i Hjorten har varit känd i 50 år, varför har ingenting gjorts åt det tidigare?

Syftet är att trygga vattenförsörjningen

Bo Jonsson svarade på Leif Svenssons påståenden och frågor, genom att berätta om det kommunala bolagets arbete med alla de 16 vattentäkter som finns i Västerviks kommun.

- Syftet är att säkra vattenförsörjningen till samtliga platser inom kommunens gräns och säkerställa huvudmannens åtagande att fortsätta leverera ett säkert och gott dricksvatten, sa Bo Jonsson.

I november 2017 antog kommunfullmäktige en ny vattenförsörjningsplan för Västerviks kommun. Planen ska vara långsiktigt hållbar ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

- Planen innehåller åtta konkreta åtgärder som ska verkställas, åtgärd ett är att utreda en ny vattentäkt. Arbetet påbörjades 2018 och förväntas pågå i flera år till, sa Bo Jonsson.

Ändrad vattendom för Hjorten

Leif Svensson ville också veta varför det inte går att förändra en vattendom för sjön Hjorten som kommunen faktiskt gjorde för sjön Yxern under torrsommaren 2018.

Bo Jonsson menar att ändra en vattendom är allt för kostsam och är en långdragen process. Det för också med sig stora kostnader. Samtidigt är det risk för att ytvattentäkter blir förorenade med försämrad vattenkvalitet som följd.

- Tillgången på rent vatten är angeläget för alla i vårt samhälle. Samtidigt behöver vi också reflektera över vår vattenförbrukning och användningen av dricksvatten, sa Bo Jonsson.

Han avslutade med att tacka Leif Svensson, för sitt engagemang i vattenfrågan, som är vårt viktigaste livsmedel.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: