Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Läkaren kan stänga Ölandsbron – ”Långtgående mandat”

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar, kan stänga Ölandsbron om sjukvården i länet får ökad belastning. Foto: MostPhotos

Läkaren kan stänga Ölandsbron – ”Långtgående mandat”

Efter beskedet om att tillåta resor inom landet är oron för ökad belastning på sjukvården i länet stor. Blir situationen på exempelvis Öland extremt besvärlig kan smittskyddsläkaren sätta hela ön i karantän. 
– Det finns ett långtgående mandat för smittskyddsläkaren att sätta områden i karantän, säger Lisa Labbé Sandelin, som är just smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Annons:

Fredagens presskonferens om covid-19 i länet kretsade till stora delar runt regeringens besked om att släppa på reserestriktionerna inom landet. För länets enormt betydelsefulla turismnäring är beskedet förstås mycket värdefullt – för sjukvården kan det leda till en betydligt svårare situation. 

Det värstascenario som tagits fram för Kalmar län innebär 10-15 intensivvårdspatienter i länet i slutet av sommaren. I dag har länet tre. 

På fredagens presskonferens gick sjukhusdirektören Johan Rosenqvist ut med en mycket skarp uppmaning:

– Vi har inte kapacitet för det i sommarplaneringen och blir det verklighet kommer vi behöva vidta ordentliga åtgärder. Framförallt handlar det om att kalla in personal från semester och att säkra transporter kommer vara en viktig fråga. Vi pratar om slutet av sommaren och början av hösten, och vi kan inte säga när det sker om det sker. Det handlar om att det i så fall blir en ökad smittspridning i vår egen befolkning och det är otroligt viktigt att inte misstolka regeringens besked som att faran är över och jag kan inte nog understryka att det är otroligt viktigt att vi fortsätter följa de restriktioner som finns. Då kan vi se till att värsta scenariot inte blir verklighet.

Lisa Labbé Sandelin menar att risken är påtaglig:

– Det gäller dels att resa klokt och att var och en tar sitt ansvar. Det är ingen försumbar risk. Det handlar om att gasa och bromsa och det är klart att vi kommer se en ökad smittspridning, så är det tyvärr. Det är den ökade rörlighet tillsammans med ett ökat antal kontakter som leder till ökat antal fall. Det beror på hur var och en sköter sig.

 "Väldigt hög prioritet"

Sjukvården tycker sig ha god kontroll på situationen för närvarande.

– Kommer den andra situationen blir verklighet måste vi vidta helt andra åtgärder för att säkra upp de resurser som krävs, säger Johan Rosenqvist. 

Ett viktigt steg för att hantera konsekvenserna av ökat resande till länet är att öka på provtagningen.

– Vi kommer sannolikt ha ett kraftigt ökat resande och måste få igång provtagningsverksamheten för att motverka smittspridning och det ska vi så snart som det överhuvudtaget är möjligt. Det har väldigt hög prioritet just nu.

"Så fort som möjligt"

Regionen kommer gå ut med informationsmaterial till campingar och stugbyar. I går rapporterade SR om att det kan bli aktuellt med strandvakter på populära Böda Sand. 

– Där kommer vi vädja om att hålla distans och ta ansvar. Det är efterfrågat att kunna ge råd i detaljer och där kommer det ytterligare råd om hur man ska hantera besök på stranden och campingplatser, berättar utvecklingsdirektör Helena Nilsson. 

Kan regionen skicka hem smittade turister?

– Vi kommer ta hand om alla som blir sjuka, men det ligger i sakens natur att man vill hem till sin hemregion om man blir sjuk. Om antalet sjuka överstiger vår kapacitet kommer vi försöka få hem patienter så fort som möjligt, säger Johan Rosenqvist. 

 Kan sätta områden i karantän

Om situationen blir extra allvarlig inom vissa områden kan smittskyddsläkaren fatta beslut om att sätta områden i karantän.

– Får smittskyddsläkaren lov att stänga Ölandsbron? Det finns inget enkelt svar, men smittskyddsläkaren har ett långtgående mandat att sätta områden i karantän och om det skulle uppstå en mycket besvärlig situation väldigt lokalt kan man tänka sig det, men det är svårare när det handlar om ett helt landskap, men absolut finns en sådan möjlighet, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Upplever ni att regeringens beslut är korrekt?

– Jag utgår från att det är ett väl avvägt beslut där man vägt risker mellan varandra. Vi har att förhålla oss till att det kan påverka vår sjukhusvård och då måste vi förhålla oss till det.

Har ni försökt påverka det här beslutet?

– Jag har inte sett att jag haft någon möjlighet att påverka beslutet. Vi har en ny situation nu, det finns väldigt mycket positivt i det och mycket problematik i det om vi får en ökad smittspridning. Vi måste planera för att motverka det och hantera det om det blir verklighet.

Labbé Sandelin:

– Under lång tid framöver tror jag att vi kommer se saker som trycker på gasen och andra som trycker på bromsen. Vi kommer behöva justera utifrån det inträffade scenariot och får följa detta väldigt noga.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: