Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Länsstyrelsens yttrande om Vitudden: ”Kommunen gör ett risktagande”

Länsstyrelsen yttrar sig om deteljplanen för Vitudden.

Länsstyrelsens yttrande om Vitudden: ”Kommunen gör ett risktagande”

Länsstyrelsen i Kalmar län har yttrat sig gällande detaljplanen för Vitudden. De skriver att kommunen gör ett risktagande att låta bli att utreda arkeologin i närområdet till detaljplanen. De pekar också på de höga naturvärdena som finns i området.

Annons:

Detaljplanen omfattar 1,9 hektar mark där en 6 000 kvadratmeter stor båthall för vinterförvaring av båtar planeras att byggas.

Länsstyrelsen har nu yttrat sig om detaljplanen och de pekar på flera risktagande som kommunen har gjort när de arbetat fram detaljplanen.

- Vi står fast vid vårt samrådsyttrande från 2014, om att området bör utredas innan planen antas, skriver länsstyrelsen.

Det handlar om en möjlig fornlämning som finns mycket nära den plats där båthallen ska byggas. Det kan röra sig om en boplats som kan vara kopplad till olika fornlämningar i området.

- En arkeologisk undersökning ska göras för att klargöra om boplatsen är en fornlämning, vilket kan innebära fortsatt behov av arkeologiska undersökningar, vilket senare kan leda till restriktioner inom området. Det finns stor risk med att utreda fornlämningsfrågan i efterhand, då det i förlängningen kan leda till att planen blir till delar eller i sin helhet, omöjlig att genomföra, skriver länsstyrelsen.

Naturvärden

Länsstyrelsen konstaterar också att detaljplanen berör ett område med höga naturvärden med gamla senvuxna träd som förekommer rikligt. Det finns både naturklassade områden i både klass 2 och 3 i området.

Rödlistade arter som reliktbock, talltick, ekticka och läderbagge.

Länsstyrelsen anser att området ligger i en mycket viktig trakt med höga naturvärden knutna till gamla träd och viktiga arter.

- Det är därför inte lämpligt att exploatera mark med dessa höga naturvärden, skriver länsstyrelsen.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: