Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
BUN rekommenderar att Alphaskolan inte får utöka sin verksamhet

BUN rekommenderar att Alphaskolan inte får utöka sin skolverksamhet i Västervik. Det skriver de i ett yttrande till Skolinspektionen.

BUN rekommenderar att Alphaskolan inte får utöka sin verksamhet

Barn-och utbildningsnämnden (BUN) yttrar sig till Skolinspektionen om att de inte ser att Alphaskolan får utöka sin verksamhet med en F-6 verksamhet i norra delarna av Västervik. Anledningen till beslutet är flera bland annat ekonomiskt. Moderaterna var för att Alphaskolan skulle få utöka sin verksamhet och ser gärna att det finns utrymme för fler friskolor i kommunen.

Annons:

Alphaskolan har hos Skolinspektionen ansökt om att få starta en F-6 verksamhet i Gertrudsvik från och med hösten 2021. Det innebär att skolan, när verksamheten är fullt utbyggd kommer att ha 175 elever samt fritids-och fritidsklubbsverksamhet för 110 elever.

Idag har Alphaskolan både förskola och årskurs 7-9 verksamhet i Västervik, det som saknas för att skolan ska bli en komplett verksamhet är årskurs F-6, enligt skolans rektor.

Tjänstemännen har tittat på vilka konsekvenser som en nyetablering av skola skulle innebära för kommunen och de lägger fram flera negativa bilder av hur det skulle påverka hela kommunens skolor.

  • Skolorna har redan idag svårt att få det antal elever som behövs för att bära den pedagogiska verksamheten – en nyetablering skulle inte vara gynnsam för kommunens ekonomi.
  • Svårigheter att rekrytera behöriga och legitimerade lärare ökar för alla aktörer
  • Kommunen har redan en överetablering av skolor, ytterligare en skola skulle innebära större press på kommunens ekonomiska och organisatoriska förutsättningar
  • Ytterligare en etablering av en skola skulle få ekonomiska, organisatoriska och pedagogiska effekter för Västerviks kommun.

M positiva till nyetablering

Elin Sjölander Landerdahl (M) säger att Moderaterna är positiva till att Alphaskolan får utöka sin verksamhet.

- Man vill utveckla skolan så att man ser en röd tråd och kan följa eleverna från förskola tills de går ut nionde klass, säger hon.

Moderaterna lämnade in ett yrkande där de skriver:

  • I första hand ställa sig positiva till etableringen av en ny skola och att förvaltningen får i uppdrag att anpassa upptagningsområdena.
  • I andra hand att Barn-och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att redovisa en strategi hur man kan öppna upp för fler huvudmän i kommunen.

Sverigedemokraterna yrkade bifall för Moderaternas förslag.

Elin Sjölander Landerdal menar att det kan anses som att kommunen redan har för många skolor.

- Kanske kommunen ska gå ur en kommunal skola, säger hon.

Vilken skola skulle det vara i så fall?

- Det är förtidigt att säga just nu. Först ska Skolinspektionen svara på Alphaskolans ansökan.

Ekonomin är viktig

Marcus Fridlund (S) ordförande i BUN, säger att han förstår Alphaskolans intentioner med att kunna följa eleverna från att de är små tills de går ut nionde klass.

- Jag tycker tjänstemännens skrivelse är bra. De pekar på att vi redan har ett stort överskott av platser i skolan och det skulle öka med ytterligare en skola.

Skulle en kommunal skola kunna tas över av Alphaskolan?

- Nej det är inte något alternativ. Det skulle öka på kommunens kostnader ännu mer, då privata skolor får högre skolpeng än kommunala.

Han menar att det i första hand är en ekonomisk fråga.

- Det skulle innebära att 17,5 miljoner kronor skulle tas bort från den totala budgeten för kommunens samtliga skolor, i ett läge där det är extremt svårt just nu att få ihop ekonomin.

Annette Torstensson (C) håller med Marcus Fridlund.

- I det här läget är det inte gynnsamt ekonomiskt. Tajmingen är inte bra, säger hon.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: