Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Lägesrapport om Covid-19 i kommunen – Västervik kommer se annorlunda ut efter krisen

Dan Nilsson (S) Conny Tyrberg (C) och Jon Sjölander (M)

Lägesrapport om Covid-19 i kommunen – Västervik kommer se annorlunda ut efter krisen

Lägesrapporten för hur Västerviks kommun jobbar för att mildra effekten av Covid-19. Det sker ett tätt samarbete med Västerviks sjukhus, täta möten med näringslivsrådet, öka kompetens genom utbildning av näringslivets personal när det väl vänder samt hur ska kommunen ta emot turister när krisen väl vänder.



- En sak är säker, Västervik kommer inte att se ut på samma sätt efter Coronakrisen som den såg ut innan, säger Jon Sjölander (M).


  

Annons:

Det är många frågor och svar som Västerviks krisledningsnämnd just nu försöker hantera och tillsammans med egna och andra aktörer. Ett exempel är att Annagården blir ett evakueringsboende för patienter som skrivs ut från Västerviks sjukhus, som inte är friska nog att komma hem men friska nog att lämna Västerviks sjukhus.

- Det har tillkommit efter samarbete med regionen och Västerviks sjukhus att 30 platser frigörs för att ta hand om patienter som fortsatt behöver vård efter att ha varit sjuka i Covid-19, säger Jon Sjölander.

Krisledningsnämnden består av kommunstyrelsen och där ingår samtliga partier.

- Där sluter vi oss samman och arbetar med ett mål att effekterna av krisen ska bli så milda som möjligt, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Han nämnder att kommunen nu inventerar kompetensen av sin egen personal så den kan användas inom andra områden där den behövs mer och bättre för stunden. Man söker också personal till olika omsorgsarbeten via vikariebanken samt att näringslivsrådet har täta träffar.

- Näringslivsrådet träffas en gång i veckan istället för en gång i månaden med tydlig koppling till näringslivet. Vi försöker hitta konstruktiva lösningar, bland annat att personal på företag får möjlighet till kompetensutveckling i ett samarbete mellan företag, fackförening och kommunen. Tanken är att när det väl vänder ska företagen (Det kommer fler företag än CNC-plåt) att vara väl rustade och produktionen ska komma i gång snabbt, säger Dan Nilsson.

Fyra svårigheter

Coronakriser gör att det finns flera svårigheter som måste tas i beaktande och att krisledningsnämnden arbetar vidare med.

- Dels är det den fysiska delen. Klarar vi att få fram rätt mängd skyddsutrustning till alla som ska vårda de som blir sjuka. En annan är bemanningen. Klara kommunen att vårda alla som blir sjuka med den personal som finns att tillgå. Den tredje är näringslivet. Vi har redan sett företag inom industrin som kastat in handduken och det kommer fler i kommunen. Därför måste vi stötta näringslivet så mycket vi bara kan, säger Dan Nilsson.

Jon Sjölander lyfter också ekonomin som en fjärde punkt.

- Vi ska kunna bygga upp ett samhälle igen. Mycket kommer att förändras efter att Coronakrisen dragit över kommunen. Västervik kommer inte att se likadant ut efter som det gjorde innan krisen kom.

Det handlar om att redan nu börja planera för hur kommunen ska kunna ta emot turister som vill besöka kommunen när flera företag inom besöksnäringen inte finns kvar.

Conny Tyrberg (C) vill ändå påtala att det finns ljus i mörkret.

- Vi möter också företag som går bra i kommunen som inte har märkt av så stora förändringar.

Dan Nilsson säger också att det finns företag som har ställt om sin produktion snabbt för att producera skyddsmaterial som behövs inom vården.

Jon Sjölander menar att Västerviks kommun ligger i framkant med sitt arbete med att hantera krisen.

- Jag är imponerad av det jobbet som kommunen gör. Här finns både bra idéer och tankar på hur vi tillsammans ska klara Coronakrisen. Vi har också möjligheten att se vilka misstag andra har gjort eftersom vi inte har drabbats så hårt än, säger han.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: