Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så planerar kommunen att lösa barnomsorgen

Magnus Bengtsson barn-och utbildningschef i Västerviks kommun.

Så planerar kommunen att lösa barnomsorgen

Västerviks kommun skickade under fredagen ut information till arbetsgivare om hur föräldrar till barn i förskolor och skolor, med arbeten som räknas som samhällsviktiga ska få barnomsorg, om Coronavirusutbrottet gör att skolor-och förskolor tvingas att stänga.


 



 


- Jag hoppas att vi inte hamnar i ett sådant läge, men vi förbereder oss, säger Västerviks kommuns barn-och utbildningschef Magnus Bengtsson.


 


  

Annons:

Först och främst ska varje arbetsgivare tänka igenom om de har personal som hör till de samhällsviktiga kategorierna som ställts upp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB i en förordning som publicerades vecka 13.

 - Det är många branscher och yrken som räknas upp i förordningen och i vår information som vi skickat ut till arbetsgivarna hjälper vi till och upprepar den informationen, säger Magnus Bengtsson.

 Barn-och utbildningsförvaltningen behöver planera för en situation där förskolor-och skolor stänger på regeringens uppdrag.

- Det ligger i vårt samhällsuppdrag att se till att det finns barnomsorg till personer som anses arbeta med samhällsviktiga funktioner.

Nu finns en e-tjänst där vårdnadshavare kan anmäla behov av omsorg för barnen.

- Verksamhetsutövaren pratar med vårdnadshavaren som inte kan lösa barnomsorgen på något annat sätt och anmäler det via e-tjänsten, säger Magnus Bengtsson.

”Jag hoppas vi slipper hamna i den situationen”

Magnus Bengtsson säger att man just nu är i planeringsstadiet.

- Jag hoppas att vi inte hamnar i en situation där vi måste stänga skolor. Skola och förskola är en fast och trygg punkt för barn och elever. För många barn är det inte bra att vara utan den miljön, säger Magnus Bengtsson.

Så görs anmälningen

- I anmälan till kommunen ska man ange sitt namn, namnet på barnet, samt uppgift om vilken skola eller förskola barnet normalt är placerad i, för att vi ska kunna göra detaljplaneringen av vilka skol- och förskoleenheter som är bäst att erbjuda den här eventuella omsorgen i. Vi räknar med att cirka 25 procent av våra skol- och förskolebarn kommer att ha det här behovet, nu är det viktigt för vår planering att vi inom en vecka får in anmälningar så vi vet i vilka orter, skolor och förskolor som vi behöver bemanna upp i händelse av stängningar av skolor och förskolor, säger Magnus Bengtsson

 

  

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: