Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Näringslivs Barometern: 30 procent av företagen har varslat eller permitterat anställda

Thomas Eriksson. Foto: Pressbild

Näringslivs Barometern: 30 procent av företagen har varslat eller permitterat anställda

Varje vecka mäter Västervik Framåt hur näringslivet i kommunen påverkas av Covid-19. Den här veckan har 135 företag svarat på Barometern, som fångar upp näringslivets status och behov av lokala initiativ och stöttningar.

Annons:

Förra veckan svarade 134 företag, nästan häften av dem svarade att de hade en stark ekonomisk påverkan av Covid – 19.

– En rad saker har implementerats bara den senaste veckan. Företagsakuten för mindre företag som behöver ekonomisk och juridisk vägledning, gymnasieungdomar får hämta take away-luncher på lokala restauranger, Västerviks kommun ger uppskov för betalning av markupplåtelser, tillstånds- och tillsynsavgifter till den 1 september, förvaltningar och kommunala bolag uppmanas att vikta sina köper av tjänster och varor lokalt och en samverkansgrupp mellan Västervik Framåt och Västerviks kommun har skapats för att identifiera de näringslivsinsatser som krävs under de närmaste sex månaderna. Man har även gått ut med önskan bland lokala företag att hjälpa till att stötta sjukvården. Där har Novacore i Gamleby sagt att de kan leverera 60 000 förkläden till vården. Även ytterligare insatser har gjorts och byggs på hela tiden, säger Thomas Eriksson, vd, Västervik Framåt.

Nya mätningen

Den här veckans undersökning visar att det skett en skiftning i vilka branscher som drabbas av Covid-19.

Av svaren som kommit in visar att handel och service går något bättre än vad de svarade vid föregående veckas mätning. Däremot visar svaren från tillverkningsindustrin att de påverkas i allt större omfattning. Vid förra mätningen svarade 11 procent att de påverkades negativt av Covid-19 vid den senaste mätningen svarar 38 procent att de påverkas negativt.

Den senaste mätningen svarar 30 procent av företagen att de ha varslat eller permitterat anställda på grund av Covid-19. Vid förra mätningen var det 20 procent.

Boende och restaurang

De branscher som fortsatt har det svårt är restaurang och boende.  70 procent av de företag i restaurangbranschen svarade att de märker av en kraftig påverkan, förra veckan var det 47 procent som svarade så. 73 procent av restaurangerna svarar att Covid-19 påverkar den att de klarar 1-3 månader. När det gäller boende svarar 41 procent att de klarar 1-3 månader.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: