Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Fultvätta inte bilen-tvätta helst i automattvätt

Fultvätta inte bilen, utan gör det helst i en automattvätt eller gör-det självhall.

Fultvätta inte bilen-tvätta helst i automattvätt

När våren närmar sig är det dags att tvätta bilen och väldigt många gör det på fel sätt. De tvättar bilen på gatan, vilket inte är bra för naturen. Istället ska man använda automattvätt eller tvätta bilen i gör-det-själv tvätthallar, skriver Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB).

 

  

Annons:

Det är lätt att tvätta rätt, istället för att tvätta bilen direkt på gatan ska man använda automattvätt. Tvättar man på gatan rinner giftiga ämnen som tungmetaller, oljerester, asfaltsprodukter och kemikalier ut i naturen.

- I en biltvätt leds smutsvatten till vattenreningsverken där det renas innan vattnet släpps ut i naturen igen, skriver VMEAB.

I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar. Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink .

- Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.

Har man inte tillgång till automattvätt eller gör-det själv-tvätt kan man välja att tvätta bilen på en gräsplan.

- Det är det minst dåliga alternativet. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan oftast bindas eller brytas ned, skriver VMEAB.

 

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: