Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Uppmaning till alla stugägare: ”Stanna hemma i påsk”

    Peter Helge räddningschef och Melker Englund Ambulanschef.

  • Uppmaning till alla stugägare: ”Stanna hemma i påsk”

    Melker Englund i skyddsmask 90

Uppmaning till alla stugägare: ”Stanna hemma i påsk”

Räddningstjänsten och ambulansen uppmanar alla som inte bor i kommunen att stanna hemma.
– Åk inte till er ensligt belägna stuga under påsken. Är ni redan sjuka eller håller på att bli sjuka kan ni slå ut ett helt samhälle, säger Peter Helge, räddningschef i Västervik. 

Annons:

Både ambulansen och räddningstjänsten känner stor oro för att personer från andra orter reser till sina stugor eller husvagnar under påskhelgen. I vanliga fall är det en stor tillströmning av människor som söker sig till Västervik, Vimmerby och Hultsfred under påsken.

Både ambulansen och räddningstjänsten befarar att det kommer att bli ett liknande scenario även i år och då kan det bli värre när det finns en coronapandemi i landet.

– Åk inte, stanna hemma, belasta inte vår organisation genom att sätta er på ett otillgängligt ställe. Ni kan komma att behöva få vård och hjälp av ambulanspersonal att komma dit, säger Melker Engström, ambulanschef i Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

"Man blir kvar här"

Melker Engström säger också att insjuknar man under sin vistelse här under påsken, kommer man inte hem.

– Man blir kvar här. Er hemregion tar inte hand om er, de är troligtvis belastade fullt ut redan.

Oron är stor att många har planerat att resa till skärgårdsstugan eller ta husvagnen till campingplatsen under påsken.

– Gör det inte, stanna hemma. Är man smittad och besöker den lokala handlaren eller åker kollektivt kan man smitta ner många. Man kan till och med slå ut hela samhällen, säger Peter Helge.

Skyddsutrustning

Det finns flera anställda inom ambulansen och räddningstjänsten som är rädda för att bli smittade på jobbet. Därför har ambulansen och räddningstjänsten tagit fram skyddsutrustning till sina medarbetare.

– Vi tar höjd så att våra medarbetare ska känna sig säkra när de utför sitt arbete, säger Melker Engström.

Det handlar om att personalen tar på sig skyddsmask 90 om de närmar sig en patient som misstänks ha eller ha Coronavirus.

– Det kan vara så att vi möter inringaren via ett öppet fönster eller på andra sidan staketet för att ställa frågor om vad patienten lider av. Svarar de ja på någon av de fyra frågorna, har de torrhosta, feber, huvudvärk eller besvär med övre luftvägarna så tar vi på oss våra skyddskläder, säger Melker Engström.

"Behöver det bättre"

Förutom masken består skyddskläderna av ett skyddsställ som skyddar mot smitta.

- Allt går att tvätta så att eventuellt Coronavirus försvinner. Vi använder inte engångsskydd, det lämnar vi till sjukvården eftersom de behöver det bättre, säger Melker Engström.

Även räddningstjänsten använder sig av skyddsmask 90, de har däremot ett engångsskydd som slängs efter varje utryckning där det finns misstanke om att patienten är smittad av coronavirus.

– Vi ser lite annorlunda ut för de personer som möter oss, säger Melker Engström.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: