Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Provtagning av äldreboenden i norra länet sker snart igen

Lisa Labbé Sandelin säger att provtagning på äldreboenden i norra länet sker snart igen. Foto: Pressbild

Provtagning av äldreboenden i norra länet sker snart igen

Regionen har testat personer på äldreboenden även i norra länsdelen. Något bekräftat fall finns dock inte.
– Det blir en ny tur till norra länsdelen på torsdag, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

I slutet av förra veckan skedde provtagning på äldreboende i Västerviks kommun. 

– En till två personer med luftvägssymtom provtogs, men då fanns det inga positiva provsvar. Vimmerby hade inga patienter med luftvägssymtom och därför provtogs ingen där. Hultsfred hade inte möjlighet att medverka. Det kommer bli en ny tur till norra länet på torsdag, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Regionen har hittills endast gått ut med att det finns samhällsspridning i en av länets tolv kommuner. Det handlar om Torsås kommun. 

– När det gäller de senaste fallen har jag inte fått detaljrapport från respektive läkare kring de exakta omständigheterna än. Det jag vet just nu är att vi har inte bekräftade tecken på samhällsspridning i fler kommuner, men det saknas fortfarande data. Jag tror att så är fallet, men jag vet inte säkert än. Det kommer en anmälan från varje läkare, men det har fastnat på vägen än så länge.

Hur ser kriterierna ut för att ni ska bedöma att det finns samhällsspridning?

– Det är när vi hittar mer än ett fall utan klarlagd smittväg. Med klarlagd smittväg menar jag någon som varit i ett riskområde eller träffat någon med bekräftad covid-19-infektion. Det är när vi inte förstår hur, vilket vill säga att man smittats i hemmet, i skolan eller på ICA som vi bedömer det så. Vi vet inte var smittan kommer från.

Södra länsdelen är fortsatt mer drabbad än norra länsdelen.

– Det finns absolut andra fall, men det är en klar övervikt söderut. Sedan saknar jag pusselbitar kring de senaste fallen, men den övervikten är klar. 

Vid tisdagens dagliga uppdatering hade regionen 34 bekräftat smittade av covid-19, två som vårdades på intensiven och totalt 15 på sjukhus. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: