Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Efter första dödsfallet:

Totalsiffror är inte längre särskilt intressant, säger Lisa Labbé Sandelin. Foto: MostPhotos

Efter första dödsfallet: "Inte intressant med totalsiffror längre"

Kalmar län har drabbats av sitt första dödsfall av covid-19. Nu har länet gått in i ett nytt skede, enligt regionen.
– Vi har passerat flera viktiga milstolpar, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Region Kalmar län höll en länsövergripande presskonferens på fredagsförmiddagen för att ge en lägesbild över situationen med covid-19 i länet.

Bland annat konstaterades att länet har fått sitt första dödsfall. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit. Antalet bekräftat smittade i länet är uppe i 25 personer. Dessutom är det nu samhällsspridning av covid-19 i Torsås kommun i länet.

– Vi har passerat ett antal viktiga milstolpar de senaste dagarna. Vi har 25 bekräftade fall hittills och dessutom en hel del fall där vi har stark misstanke om covid-19, men där vi inte provtar. Vi är nu i ett nytt skede och ett läge där det inte är särskilt intressant med totalsiffror längre. Vi har också vår första patient med intensivvård, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Nio patienter vårdas inneliggande på infektionskliniken i Kalmar. 

– Men siffrorna ändras i rask takt, så det blir mest ögonblicksbilder vi kan dela med oss av. Det som är viktigt är att markera att vi är i en ny fas i länet, där vi har samhällsspridning. Vi har hittills legat ett par veckor efter storstadsregionerna och till och med någon vecka efter övriga regioner. Vi kommer inte bli helt förskonade här. 

"Då går vi ut med det"

Att gå ut med var i länet smittade finns är inte intressant före man har samhällsspridning, som i Torsås, menar Labbé Sandelin. 

– Vi har varit noga med att om enskilda individer är smittade och vi har kunnat spåra smittkedjan och se att vi inte har smittat någon annan. Då finns det inget samhällsvärde i den informationen för då ser vi större risker med att bryta patientsekretessen. Vi har också sett hårda tongångar på sociala medier. Men med det som nu hänt i Torsås finns det ett värde för medborgarna att veta om det. Jag ser det som två skilda frågor. 

Kommer ni, vid ett visst antal uppnådda fall, redovisa per kommunnivå?

– Den här totalsiffran säger allt mindre eftersom vi inte längre rapporterar in alla misstänkta med epidemiologiska samband och kliniska symtom, om någon träffat någon med covid-19 och sedan har samma symton själv vill säga. Men så fort vi ser tecken på samhällsspridning i en kommun går vi ut med det. 

Men just nu är det inte samhällsspridning i fler kommuner än Torsås?

– Nej, men man ska komma ihåg att vi har en begränsad provtagning, så min bedömning är att det finns samhällsspridning som vi inte har fångat än.

"Hade önskat vi kunde testa fler"

Att inte fler provtas är en vanlig kritik från allmänheten. 

– Det är många saker som måste fungera. Vi måste ha en metod, vi måste hitta de som är sjuka och man måste ha personal på labb, man måste ha tillgång till materiel som pinnar och tops och just nu är det en europeisk brist på kemikalier. Det är det som begränsar oss mest just nu för provtagning. Vi måste också ha en bra logistik, så man inte blandar patienter med olika symtom, som milda eller svåra luftvägssymtom. Det pågår ett stort arbete för att ta fram testmaterial runt om i världen och i Europa, men testet måste också vara tillräckligt bra, säger Labbé Sandelin och fortsätter:

– I dagsläget är vi begränsade i vår testkapacitet på grund av kemikaliebrist och därför prioriterar vi att testa för att skydda de svagaste grupperna och för att inte få in smittan på sjukhusen. 

En del stickprover görs också runt om i länet. 

– Det är en hemmasnickrad lösning, som gör att vi kan hitta smittan tidigare och gå igenom hygienrutiner, spårning av smittan och det gör vi så länge vi har möjligheten. Men det är rätt komplicerat. Jag hade önskat att vi kunde testa ännu fler. 

Under torsdagen ska man ha besökt norra Kalmar län för provtagning, men några provsvar finns ännu inte, enligt smittskyddsläkaren. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: