Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så här är näringslivets bild över hur de påverkas av Covid-19

Thomas Eriksson vd för Västervik Framåt.

Så här är näringslivets bild över hur de påverkas av Covid-19

46 procent av företagen i Västerviks kommun anser att Covid-19 har haft stor påverkan på deras ekonomi. Det visar Barometern Västervik, ett batteri med frågor som veckovis började skickas ut till näringslivet i kommunen förra veckan. Nu har de svaren sammanställts av Västervik Framåt.

Annons:

Förra veckan lanserade Västervik Framåt, Västerviks Kommun och näringslivsrådet i Västervik en rad förslag på åtgärder som ständigt uppdateras och adderas till utefter det som Covid-19 för med sig. En av åtgärderna var att tidigt och under hela Covid-19:s fortgång kunna fånga upp näringslivets status och behov av lokala initiativ och stöttningar.

Frågorna var utformade i två delar. En generell del som samtliga företag svarade på och en nätverksspecifik del som de nätverk som är kopplade till Västervik Framåt svarade på. Det finns cirka 3 000 registrerade företag i Västervik, varav cirka 1 200 omsätter mer än 250 000 kronor. 149 företag har svarat på Barometern Västervik och den skall därför ses som en tendens över statusen för näringslivet i Västervik. Nedan redovisas svaren från den generella delen, de nätverksspecifika frågorna rapporteras direkt till och i dialog med respektive nätverk.

- Barometern Västervik är ett superviktigt verktyg för Västervik Framåt och Västerviks kommun för att se helhetseffekten av Covid-19 på näringslivet i Västervik över tid, men framförallt också för att se vad de olika branscherna eftersöker för insatser här och nu. Vi kommer att köra den här varje torsdag så länge som vi känner att det är nödvändigt. I grunden ställer vi samma frågor varje vecka, men vi ser också att vi behöver justera och skapa nya frågor vecka för vecka allteftersom Covid-19 förändras. Vi uppmanar så många företag som möjligt att göra Barometern Västervik varje vecka så att vi får en så bred bild som möjligt och därmed kan sätta in mer exakta åtgärder, säger Thomas Eriksson, vd på Västervik Framåt som på uppdrag av Västerviks kommun tog fram Barometern Västervik 2019.

Frågor och svar

Den första frågan var: ”I vilken utsträckning har Covid-19 påverkat din verksamhet ekonomiskt hittills?”

134 företag svarade och 46 procent av företagen svarade att Covid-19 haft stor påverkan på deras ekonomi. De branscher som påverkas stort är Handel & service, kultur och fritid samt restaurang och boende. Branscher som bygg, transport, jord & skog, energi, tillverkning, fastighetsägare och gästhamnar svarade att de har haft mindre påverkan av Covid-19.

Den andra frågan löd: ”Har du minskat ned på personal på grund av negativ effekt av Covid-19?”

124 företag svarade på frågan och 61 procent svarade att de inte hade påverkats, medan 19 procent av företagen svarade att de har minskat på personal med anledning av Covid-19.

Den tredje frågan var: ”Med det läge vi har idag, hur länge kan du driva din verksamhet?”

103 företag svarade på den frågan. 34 av dem svarade att de inte skulle klara sig längre än tre månader. Majoriteten av de företagen finns inom restaurang, handel & service.

I den fjärde frågan som ställdes var: ”Övriga saker som påverkat företaget hittills under Covid-19?”

83 företag svarade på den frågan.

Svaren var, färre förfrågningar, färre bokningar, mindre intäkter, färre personal, oro för ekonomi, hur man undviker fysiska kontakter samt att det är svårt att planera verksamheten.

Den femte frågan var ”Vilken strategi företagen hade för att klara Covid-19?”

Merparten av företagen svarar att strategin är att parera verksamheten vecka för vecka allt efter hur

Covid-19 utvecklas och i takt med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Fråga sex löd: ”Vilka lokala initiativ skulle du vilja se?”

95 företag svarade på frågan och svaren var många.

Minskade eller slopade kommunala avgifter på sophämtning och tillsyn för uteserveringar, bättre villkor hos banker, hyreslättnader, kompetensutveckling för personal som permitteras, hjälp med marknadsföring samt att lokal media gör en saklig rapportering utan fokus på det negativa som Covid-19 för med sig.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: